1 | −1 | |||
Otrzymałem x1 = 2 , x2 = | oraz x3 = | czyli tak jak w linku. | ||
2 | 3 |
1 | ||
(2) ale ma też wymierne np. | . No i sobie pomyślałem, że skoro to jest jego pierwiastek | |
2 |
1 | ||
to podzielę sobie ten wielomian przez ( x − | ) z ciekawości czy będzie trudniej ![]() | |
2 |
1 | ||
Wyszlo następująco: w(x)= ( 6x3 − 13x2 + x + 2 ) : ( x − | ) = 6x2 − 10x + 4 | |
2 |
1 | ||
( x − | )( 6x2 − 10x + 4) = W(x) | |
2 |
10 + 2 | ||
x2 = | = 1 | |
12 |
10 − 2 | 2 | |||
x3 = | = | |||
12 | 3 |
1 | 2 | |||
x1 = | , x2 = 1 , x3 = | dlaczego wyszły inne pierwiastki ![]() | ||
2 | 3 |
−1 | ||
wyjść odpowiednio 2 i | przecież to bez znaczenia, przez który pierwiastek podzielę | |
3 |
1 | ||
(x − | )(6x2 − 10x +4) nie da W(x) − wyraz wolny z wymnożenia byłby równy | |
2 |
1 | ||
− | ·4 = − 2, | |
2 |
1 | ||
(6x3 − 13x2 + x + 2) : (x − | ) = 6x2 − 10x − 4 | |
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |