Prawdopodobieństwo.
Helpneed: Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w trzech rzutach symetryczną sześcienną kostką do gry suma
kwadratów liczb uzyskanych oczek będzie podzielna przez 3.
PROSZĘ O WYTŁUMACZENIE, bardzo ładnie proszę, bo nie rozumiem odpowiedzi. Proszę czytać dalej,
wyraźnie zaznaczę czego nie rozumiem.
Rozwiązanie
Kluczowa jest w tym zadaniu obserwacja, że kwadrat liczby całkowitej n może dawać tylko resztę
1 lub 0 przy dzieleniu przez 3. Rzeczywiście, jeżeli n = 3k to liczba n 2 dzieli się przez
3, jeżeli n = 3k+ 1 to
n2 = (3k + 1)2 = 9k2 + 6k + 1 = 3(3k2 + 2k)+ 1,
więc liczba ta daje resztę 1 z dzielenia przez 3. Podobnie, jeżeli n = 3k + 2 to
n2 = (3k + 2 )2 = 9k2 + 12k + 4 = 3(3k2+ 4k + 1) + 1,
zatem znowu mamy liczbę, która przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1.
Powyższa obserwacja oznacza, że suma kwadratów trzech liczb całkowitych dzieli się przez 3
(daje resztę 0) wtedy i tylko wtedy, gdy wszystkie 3 dzielą się przez 3 (czyli dają resztę 0),
lub gdy wszystkie 3 nie dzielą się przez 3. Jak to można zauważyć, że "lub gdy wszystkie nie
dzielą się przez trzy? W szkołach często nauczycielowi rozwiązują zadania uczniom podając im
odpowiedź, a największą trudnością jest tę odpowiedź dostrzec. Mógłbym ktoś wyjaśnić? Bardzo
proszę.
3 lis 00:33
wmboczek: patrzysz na reszty z dzielenia przez 3
a+b+c=0 (wszystkie wybrane liczby były podz przez 3)
lub a+b+c=3 (wszystkie wybrane liczby nie były podz przez 3)
lub a+b+c=6 (to jest niemożliwe)
3 lis 08:18
PW: 51363 o 21:12 (ponad pięć lat temu) troszkę inaczej wytłumaczył jeden z użytkowników
(choć pewnie korzystał z tego samego źródła sądząc po gładkich zdaniach).
3 lis 10:02
PW: Można powiedzieć, że wyniki rzutów kostką to liczby ze zbioru
Z = {1, 4, 9, 16, 25, 36}.
Rzucamy trzy razy, czyli zdarzeniami elementarnymi są uporządkowane trójki
(a, b, c), a,b,c∊Z,
a więc zbiór zdarzeń elementarnych Ω składa się z 63 elementów.
Zauważmy, że Z można podzielić na dwa zbiory:
Z1 = {1, 4, 16, 25}
Z3 = {39, 36}
− w Z1 są liczby, które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 1, a w Z3 − liczby podzielne przez
3.
Jest oczywiste, że zdarzenie A − "suma wylosowanych liczb jest podzielna przez 3" składa się z
następujących rozłącznych podzbiorów:
A1 = {(a, b, c): a, b, c∊Z1} (suma liczb a, b, c, z których każda przy dzieleniu przez 3 daje
resztę 1, jest podzielna przez 3),
A3 = {(a, b, c): a, b, c∊Z3} (suma trzech liczb podzielnych przez 3 dzieli się przez 3).
|A1| = 43, |A3| = 23, zastosowanie klasycznej definicji prawdopodobieństwa kończy
rozwiązanie.
3 lis 10:43
PW: Korekta:
Z3 = {9, 36}
3 lis 13:43