Parametry
Klara: Dla jakich wartości parametru m różne rozwiązania x1 , x2 równania x2 + 2x + m − 1 = 0
spełniają warunek |x1| + |x2| ≤ 3
Proszę o wyjaśnienie, jak najprostsze rozwiązanie.
2 lis 16:36
olekturbo: do kwadratu warunek
2 lis 16:38
Godzio:
Δ > 0
|x1| + |x2| ≤ 3 /2
x12 + x22 + 2|x1x2| ≤ 9
(x1 + x2)2 − 2x1x2 + 2|x1x2| ≤ 9
Masz już wszystko pod wzory Viete'a. Teraz tylko wstaw i wylicz.
2 lis 16:40
Klara: 2|x1x2| ≤ 9
Skąd to się wzięło w 3 linijce?
2 lis 16:53
Godzio:
Zdaje się, że zadanie jest z poziomu rozszerzonego, a na tym poziomie znajomość wzorów
skróconego mnożenia to chyba podstawa... A może się mylę?
2 lis 16:55
Klara: Znam wzory skróconego mnożenia, ale nie widzę tego skąd miałabym to wziąć
2 lis 17:02
Klara: Rozumiem, że gdy |x1| + |x2| ≤ 3 podniesie do kwadratu wyjdzie
x1{2} + x2{2} ≤ 9
Ale dlaczego ma tu być jeszcze
+ 2|x1x2|
2 lis 17:06
Klara: Czy ktoś może pomóc
2 lis 17:16
Klara: Czy ktoś może pomóc
2 lis 17:16
Godzio:
No właśnie chyba nie znasz
L ≤ P /2
L2 ≤ P2 Twoje L = |x1| + |x2|
(|x1| + |x2|)2 = ...
2 lis 17:19
Klara: A dlaczego (|x1| + |x2|)2 nie jest spotegowane osobno? Tzn x12 i x22 ?
2 lis 17:22
Godzio:
Wg Ciebie (2 + 2)2 = 4 + 4 = 8? Bo wg mnie to 16
2 lis 17:23
kaka: Potęgujesz strony
np.
a+b>3 /2
(a+b)2>9
a2+2ab+b2>9
2 lis 17:24
Klara: Wyszło mi −2m−3+2|m−1|≤0
Jak teraz pozbyć się wartości bezwzględnej?
2 lis 17:25
Klara: Rozumiem teraz poprzednie
2 lis 17:26
2 lis 17:26
Godzio:
Trzeba się cofnąć do 1 klasy i przypomnieć sobie jak się rozwiązuje tego typu nierówności
2 lis 17:27
kaka: a ty umiesz ?
2 lis 17:28
Klara: To ma być metoda graficzna?
2 lis 17:30
Klara:
2 lis 17:35
kaka: na przedziały z ta wartością
2 lis 17:35
Klara: Kaka mogłabyś od początku mi to wyjaśnić jak krowie na rowie? Co z tym zrobić?
−2m−3+2|m−1|≤0
2 lis 17:37