Potęgi
dyzio: Witam w moich obliczeniach doszedłem do momentu ( 5 * 8
14 )
2. W potędze ósemki jest
| | 1 | |
|
| . Jak to dalej rozwiązać ? Mogę podnieć teraz wyrażenie do kwadratu skracając jedynie |
| | 4 | |
| | 1 | |
|
| ? Z góry dzięki za odpowiedź. |
| | 4 | |
2 lis 15:55
Metis: 8 1/4 = 4√8
(54√8)2=25*2√2=50√2
2 lis 16:00
dyzio: A np. liczba ( 0,5√2 * 2 )√2−1 jest równe. A jak to obliczyć ?
2 lis 16:08
Metis: Prosto łatwo i przyjemnie

Wzór 10
186
2 lis 16:10
Metis: (2
−√2*2)= 2
−√2+1
(2
−√2+1 )
√2−1
2 lis 16:12
dyzio: | | 1 | |
oki dzięki  czy dobrze obliczyłem ? Ma wyjść |
| |
| | 2 | |
2 lis 16:12
Metis: Nie
2 lis 16:18
dyzio: 
Chyba tak, ponieważ pomyliłem znaki w potędze ma być
√2 + 1 Sorry za błąd.
2 lis 16:23
Mila:
Można też tak:
1)
[ 5 * 8 (1/4 )]2=potęgujesz każdy czynnik
52*812=25*2√2=50√2
2)
Lepiej tak jak Metis
2 lis 17:56