Oblicz Pochodna funkcji x-1/x2+1
adam: Oblicz Pochodna funkcji x−1/x2+1
1 lis 15:52
sushi_gg6397228:
wzory znasz ?
1 lis 15:58
adam: znam ale chce odp porownac
1 lis 15:58
adam: tutaj dzielenie zastosowałem
1 lis 15:58
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
| licznik | |
| , bo tamten zapis jest nieczytelny |
| mianownik | |
1 lis 16:02
adam: licznik x−1 mianownik x+1
1 lis 16:03
azeta: | | x−1 | |
o ile masz |
| to dzielenia tutaj raczej nie zastosujesz |
| | x2+1 | |
| | x−1 | | (x−1)'*(x2+1)−(x2+1)'*(x−1) | |
( |
| )'= |
| = |
| | x2+1 | | (x2+1)2 | |
| x2+1−2x2+2x | | −x2+2x+1 | |
| = |
| |
| (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
1 lis 16:04
azeta: to zmienia postać rzeczy, x2 odczytałem jako x
2, to tak można rozpisać−
1 lis 16:06
adam: czyli dzielenie tutaj nie moze byc?
1 lis 16:10
azeta: może, oczywiście że może. jeśli dzielisz w ten sposób jak ja o 16:06, to jak najbardziej

po
prostu pierwsze wyrażenie, które napisałeś było.. dość wieloznaczne
1 lis 16:11
BIKI : f(x) = −7x2 +x−1 OBLICZ POCHODNĄ
8 gru 20:37
a@b:
f'(x)= −14x+1
8 gru 20:41
8 gru 20:42
nata: f(x)=(x+1)(x−2)2
30 sty 12:29
30 sty 14:09