oblicz wartość wyrażenia
toffik: Wiadomo, że sinα=−29, α∊(π;32π), oraz cosβ=34, β∊(32π;2π). Oblicz wartość
wyrażenia:
a) tg(α+β)
31 paź 20:28
sushi_gg6397228:
policz
cos α; sin β
31 paź 20:38
toffik: Policzyłam, ale po wyliczeniu tego wychodzi mi inny wynik niż w odpowiedziach.
31 paź 20:46
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
31 paź 20:46
Jolanta: moze nie uwzględniłaś ćwiartek Np liczyłaś cos α z jedynki trygonometrycznej.Wychodzi cos2α=+
i − iles tam
patrzysz że α jest w 3 ćwiartce czyli cos α tylko dodatni bierzesz
31 paź 20:56
Jolanta: 
oczywiscie tylko −cosα ,pomyliłam
31 paź 20:58
toffik: Wyliczyłam cosα=−√779 i sinβ=−√74
tg(α+β)=sin(α+β)cos(α+β)
sin(α+β)=−29*34+(−√779)*(−√74)=√539−636
cos(α+β)=−√779*34−(−29)*(−√74=−3√77−2√736
Potem dzielę te dwa wyniki i wychodzi mi 7√11−6−3√77−2√7
31 paź 20:58
sushi_gg6397228:
cos β −−> iV ćw więc sin β jest ujemny
31 paź 20:59
toffik: tam jest −, tylko połączył się z kreską ułamkową i jest średnio widoczny
31 paź 21:01
sushi_gg6397228:
pisz U zamiast u
jeszcze raz
31 paź 21:02
31 paź 21:04
toffik:
| | 2 | | 3 | | √77 | | √7 | | √539−6 | |
sin(α+β)= − |
| * |
| +(− |
| )*(− |
| )= |
| |
| | 9 | | 4 | | 9 | | 4 | | 36 | |
| | √77 | | 3 | | 2 | | √7 | | −3√77−2√7 | |
cos(α+β)=− |
| * |
| −(− |
| )*(− |
| )= |
| |
| | 9 | | 4 | | 9 | | 4 | | 36 | |
| | 7√11−6 | |
Po podzieleniu pierwszego wyniku przez drugi wyszło mi |
| |
| | −3√77−2√7 | |
31 paź 21:13
sushi_gg6397228:
policz wzorem z linku o 21.04
31 paź 21:14
toffik: Też nim próbowałam, ale mi nie wyszło. Mógłbyś/Mogłabyś mi policzyć tangensaα i tangensaβ?
Sprawdziłabym sobie, gdzie robię błąd.
31 paź 21:15
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
po kolei
tg α=..
31 paź 21:20
Jolanta: | | 2 | | √7 | |
wychodzi mi tgα= |
| tgβ=− |
| |
| | √77 | | 3 | |
31 paź 21:37
31 paź 21:58
Jolanta: kw liczniku mam 6−7√11
31 paź 21:59
Jolanta: Wyszło mi tak samo jak tobie.Wyzej pogubiłam
31 paź 22:25
toffik: Wielkie dzięki. Może w odpowiedziach jest błąd, bo czasem niestety bywają
31 paź 22:33
Jolanta: a jaka jest odpowiedz ?
31 paź 22:45