granica
bimbam: granica
proszę o podpowiedź jak obliczyć tą granicę reg. de l`Hospitala
31 paź 19:25
ICSP: W czym problem ?
Nie wiesz na czym polega reguła de l'Hospitala ?
31 paź 19:26
azeta: reguła ta mówi, że
| | f(x) | | f'(x) | |
limx→a |
| =limx→a |
| |
| | g(x) | | g'(x) | |
31 paź 19:27
bimbam: Wiem na czym ona polega.
Problem w tym, że nie wiem jak przekształcić taką postać
| | m(xm−1 − 3m−1 ) | |
limx→ |
| = |
| | n(xn−1 − 3n−1 ) | |
| | m | | (xm−1 − 3m−1 ) | |
limx→ |
| |
| = |
| | n | | (xn−1 − 3n−1 ) | |
do postaci
31 paź 21:05
ICSP: [3m]x = 0
Przecież to jest liczba.
31 paź 21:07
31 paź 21:07
bimbam: mam odpowiedź taką jak napisałem. Widzę, że ona jest zła.
Powinna chyba wyjść
| m | |
| x m−n  |
| n | |
31 paź 21:12
ICSP: liczysz granicę, więc w wyniku nie może być x
31 paź 21:13
bimbam: aaa. racja

dzięki
31 paź 21:14