Wyznacz zbiory...
Maturzysta: Wyznacz zbiory A ∩ B, A ∩ B oraz A' ∩ B'
A= { x∊R: lx−1l = 1−x }, B= { x∊R: l2x−1l = 2x−1}
Proszę o rozwiązanie krok po kroku i w miarę możliwości wytłumaczenie.
31 paź 16:53
sushi_gg6397228:
a jak chcesz zdać maturę ?
31 paź 17:10
misiak:
podpowiedź: |3x−2| =2−3x ⇔ 3x−2≤0
31 paź 17:36
5-latek: A'∩B' =
Zobacz na prawa de Morgana
31 paź 17:43
Maturzysta: sushigg6397228
W bardzo prosty sposób, ćwicząc rozwiązywanie różnych typów zadań, a gdy nie mam pomysłu jak,
nie wiem jak się za to zabrać, pytać innych o pomoc. Taki cel jest tej strony. Ty mi możesz
wytłumaczyć po co się wtrącasz skoro nic przydatnego nie wnosisz w tym temacie.
Pozdrawiam.
31 paź 17:57
Mila:

A= { x∊R: lx−1l = 1−x }
|x−1=x−1 dla x≥1
|x−1=−x+1 dla x<1
A=(−
∞,1)
B= { x∊R: l2x−1l = 2x−1}
| | 1 | |
|2x−1|=2x−1 dla 2x−1≥0⇔x≥ |
| |
| | 2 | |
A∪B=(−
∞,
∞)
A'=<1,
∞)
A'∩B'=Φ
A' ∩ B'=(A∪B)'=Φ
31 paź 22:10
31 paź 22:19
misiak:
definicja definicją....ja twierdzę,że oba przedziały są domknięte
31 paź 22:38