..
kojsi: Oblicz pochodną
| | (x2+x)ln10 | |
f(x) = |
| |
| | ln(x+3) | |
31 paź 21:40
sushi_gg6397228:
wzory znasz ?
31 paź 21:43
kojsi: na iloraz i iloczyn pochodnych? tak, mimo to nie wiem jak zastosować dwa naraz
31 paź 21:45
sushi_gg6397228:
g(x)= (x
2+x)* ln10 ln10===liczba stała, wiec można wyłączyć przed ułamek
g ' (x)=...
h(x)= ln (x+3)
h ' (x)=...
a potem do wzoru na iloraz
31 paź 21:49
kojsi: czyli jesli mam obliczyc pochodna w ktorej trzeba zastosowac wzory na iloczyn i iloraz
pochodnych
to zawsze
mam liczyc pochodna iloczynu licznika, pochodna iloczynu mianownika
i na koncu pochodna ilorazu?
31 paź 21:58
sushi_gg6397228:
mozna sobie policzyc na boku potrzebne pochodne
| sin x* ln x | |
| , policz taka |
| x | |
31 paź 22:02
kojsi: | | 1 | |
h'(x) = |
| to juz jest jeden iloraz... potem kolejny. nie mógłby ktoś tego do konca |
| | x+3 | |
rozpisać? nie ma to jak kilka h się męczyć z jedną rzeczą
31 paź 22:02
kojsi: | | sinx | |
góra to cosxlnx + |
| dół to 1 |
| | x | |
i co, dalej z tego pochodną?
31 paź 22:07
sushi_gg6397228:
najpierw zapisz wzor na pochodna ilorazu, a potem podstaw te funkcje , które z boku liczylas
31 paź 22:07
kojsi: nie rozumiem niestety, ale dzięki
31 paź 22:09
Mila:
| | x2+x)*ln(10) | |
f(x)= |
| |
| | ln(x+3) | |
| | (x2+x | |
f'(x)=ln(10)*[ |
| ]'= |
| | ln(x+3) | |
| | | | 1 | | (2x+1)*ln(x+3)−(x2+x)* |
| | | | x+3 | |
| |
=ln(10)* |
| = |
| | ln2(x+3) | |
| | (2x+1)*(x+3)*ln(x+3)−x2−x | |
=ln(10)* |
| |
| | (x+3)*ln2(x+3) | |
31 paź 22:33
kojsi: Najgorsze, że mam obliczyć tą pochodną dla x=7... więc myślałam, że w trakcie liczenia pozbędę
się tych ln

Na pewno to jest dobrze?
31 paź 22:50
kojsi: | | sinx√x2−1 | |
f(x) = |
| |
| | 2x2ctgx−3ex | |
31 paź 22:53
Mila:
A co Ci to przeszkadza ?
| | (2*7+1)*(7+3)*ln(7+3)−49−7 | |
f'(7)=ln(10)* |
| = |
| | (7+3)*ln2(7+3) | |
| | 15*10*ln(10)−56 | |
=ln(10)* |
| = |
| | 10*ln2(10) | |
A może tam w funkcji był log(x+3) wtedy inaczej wyjdzie.
31 paź 22:56
kojsi: Ok już mam, jednak ln w niczym nie przeszkadza

Natomiast nie mam pomysłu jak zacząć liczyć
pochodną, którą przepisałam 2 posty wyżej
31 paź 22:59
Mila:
22:07? i co tam robi ta jedynka w mianowniku?
31 paź 23:02
kojsi: to jest pochodna z x, oczywiscie ze nie ma znaczenia, nie wiem w sumie czemu to napisałam.
Chodzi o 22:53
31 paź 23:05
Mila:
| | sinx*√x2−1 | |
f(x)= |
| |
| | 2x2*ctgx−3ex | |
31 paź 23:14
kojsi: wiem, wiem, że to są mnożenia, ale tutaj mam do zastosowania zarówno wzór na iloczyn jak i
iloraz pochodnych i nie wiem jak się do tego zabrać.
31 paź 23:16
Mila:
f'(x)=
| (sinx*√x2−1)'*(2x2*ctgx−3*ex)−(sinx*√x2−1)*(2x2*ctgx−3ex)' | |
| = |
| (2x2*ctgx−3*ex)2 | |
i teraz licz osobno te pochodne , a potem wstaw.
31 paź 23:20
Mila:
| | 2x | |
(sinx*√x2−1)'=cosx*√x2−1+sinx* |
| = |
| | 2√x2−1 | |
| | (x2−1)*cosx+xsinx | |
= |
| |
| | √x2−1 | |
(2x
2*ctgx−3e
x)'=
| | −1 | |
=4x*ctgx+2x2* |
| −3ex |
| | sin2x | |
31 paź 23:27
kojsi: | | 1 | |
(sinx*√x2−1)' = (sinx)'√x2−1 + (sinx)(√x2−1)' = cosx*√x2−1 + sinx * |
| |
| | 2√x2−1 | |
co jest źle?
31 paź 23:35
kojsi: oj nie zauważyłam, dziękuję bardzo
31 paź 23:35
kojsi: chociaż nadal nie wiem skąd tam się wzieło 2x
31 paź 23:37
Mila:
Pochodna z funkcji wewnętrznej (pod pierwiastkiem):
(x2−1)'=2x
31 paź 23:45
kojsi: Boze nie rozumiem... w sensie chyba nie potrafię rozrozniac funkcji zlozonej od zwyklej.
np. mam przyklad f(x) = sinx*lnx − też z pozoru podobna funkcja do powyższej, a jednak oblicza
| | sinx | |
sie ja wedlug zwyklego wzoru iloczynu pochodnych i wychodzi cosxlnx + |
| |
| | x | |
dlaczego więcej funkcji sinx*
√x2−1 nie mogę obliczyc stosujac poprostu iloczyn pochodnych, a
tamtą tak?
31 paź 23:57
kojsi: (sinx*lnx) tak samo jak (sinx*√x2−1) składa się tak jakby z dwóch członów w których
występuje 'x'
Dlaczego tylko tą drugą nazywamy złożoną?
31 paź 23:58
Kacper:
Pod pierwiastkiem masz funkcję kwadratową.
1 lis 08:42