rererere
Pozdro6000: Wykaż ,że : logab=loga3b3 dla
31 paź 15:45
Pozdro6000: a>0 a≠1 b>0
31 paź 15:46
sushi_gg6397228:
wzór na zamiane podstaw znasz ?
31 paź 15:47
Pozdro6000: właśnie nie
31 paź 15:48
sushi_gg6397228:
a tablice matematyczne widziałeś ?
31 paź 15:48
Pozdro6000: nie
31 paź 15:49
:): logab=x
pytamy czy loga3b3 też równy x
logab=x to znaczy, że ax=b
Niech y=loga3b3. Oznacza to, że (a3)y=b3=(ax)3 więc 3y=3x więc x=y
31 paź 15:49
31 paź 15:50
Pozdro6000: dzięki
31 paź 15:55
pigor: ..., przy odpowiednich założeniach
z definicji logarytmu, niech
logab=x ⇔ a
x=b /
3 ⇔
⇔ (a
3)
x=b
3 ⇔ log
a3(a
3)
x= log
a3b
3 ⇔ x log
a3(a
3)= log
a3b
3 ⇔
⇔
x=log a3b3 ⇔
logab = log a3b3 c.n.w. ...
31 paź 15:57