f(x+h)−f(x) |
| ||||||||||||||
= | |||||||||||||||
h | h |
| ||||||||||||||
= | ||||||||||||||
h |
| ||||||||
= | ||||||||
h |
| ||||||||
= | ||||||||
h |
| ||||||||
= | ||||||||
h |
−6xh−3h2 | ||
= | ||
h[x2(x+h)2] |
−6x−3h | −6 | |||
= | → | jeżeli h→0 | ||
[x2(x+h)2] | x3 |
−6x | −6 | |||
żebyś sie nie zastanawiał to (na końcu) | = | |||
x2*x2 | x3 |
f(x + h) − f(x) |
| |||||||||||||||||
= | = | |||||||||||||||||
h | h |
3 x2 − 3*( x + h)2 | ||
= | = | |
h*x2*(x + h)2 |
3 x2 − 3*( x2 + 2x*h + h2) | ||
= | = | |
h*x2*( x2 −2 x*h + h2) |
− 6x*h −3 h2 | − 6 x −3 h | |||
= | = | |||
h*x2*( x2 −2x*h + h2) | x2*(x2 −2 x*h + h2) |
− 6 x −3 h | − 6 x | −6 | ||||
f '(x) = lim | = | = | ||||
x2*( x2 −2 x*h + h2) | x2*x2 | x3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |