Udowodnij tożsamość trygonometryczną
Izydor: Udowodnij tożsamość trygonometryczną:
| | sin22x | |
a) sin4x + cos4x = 1 − |
| |
| | 2 | |
| | π | |
b) sinxtg(x + |
| ) + 2cosx = sinx |
| | 2 | |
| | sin(x+y) | |
e) tgx + tgy = |
| |
| | cosxcosy | |
| | sin(y−x) | |
f) ctgx − ctgy = |
| |
| | sinxsiny | |
Próbowałem się sam z nimi uporać ale brakuje mi pomysłów. Niby wiem, że muszę używać wzorów na
cos2x, sin2x, na sinus sumy i różnicy kątów ale mam z tym problemy. Proszę o pomoc.
31 paź 00:29
Qulka: jeszcze wzory skróconego mnożenia często występują
31 paź 00:38
Izydor: Można jakoś jaśniej?
31 paź 01:00
Qulka: a) tę jedynkę po prawej zamień na (sin2x+cos2x)2
31 paź 01:03
Izydor: Faktycznie, wyszło dobrze. Dziękuje

. Możesz coś podpowiedzieć z następnymi?
31 paź 01:08
31 paź 01:13
Izydor: W b) przepisałem wszystko dobrze. Jestem przekonany

.
31 paź 01:15
Izydor: | | 1 | |
zrobiłem podpunkt d) z jakieś dziwnej tożsamości 1 + tg2x = |
| . Jakieś rady do dwóch |
| | cos2x | |
ostatnich?
31 paź 01:28
Qulka: | | sin | |
tg = |
| do wspólnego mianownika i wzór na sin(α+β) analogicznie następne |
| | cos | |
31 paź 01:36
Qulka: d )
| | 1−(sinx/cosx)2 | | cos2x−sin2x | |
P= |
| = |
| = cos2−sin2 =cos2x=L |
| | 1+(sinx/cosx)2 | | cos2x+sin2x | |
31 paź 01:38
Izydor: Dzięki za pomoc
31 paź 01:45