Ile miejsc zerowych posiada funkcja?
Lukas94:

Proszę o obliczenia,
31 paź 00:15
ZKS:
Ustal dziedzinę.
31 paź 00:16
Lukas94: przepraszam za pomyłkę, w liczniku powinno być x2(x2−2)(x−2)2
31 paź 00:17
Lukas94: dziedzina : Df=R\{−2;2}
31 paź 00:19
Qulka: a wstaw −2 zamiast x i co Ci wyjdzie w mianowniku?
31 paź 00:20
Lukas94: nie wiem jak obliczyć miejsce zerowe z nawiasu (x−2)2 , dlatego napisałem zadanie.
31 paź 00:22
Lukas94: miejscami zerowymi : 0;−√2; √2; ale wiem co będzie z ostatniego nawiasu
31 paź 00:25
Lukas94: z dziedziną pomyliło mi się , bo robię na szybko, dziedzina to Df=R\{2}
31 paź 00:27
Lukas94: nie wiem* co będzie z ostatniego nawiasu, proszę o napisanie obliczeń
31 paź 00:28
Lukas94: czy obliczenia z ostatniego nawiasu powinny wyglądać tak?
(x−2)2=0
x−2=0
x=2
31 paź 00:31
Qulka: tak
31 paź 00:37
Lukas94: czyli jeśli nawias jest brany do potęgi(obojętnie jakiego stopnia) przy obliczaniu miejsc
zerowych i dziedziny jest pomijany, tak?
31 paź 00:40
Qulka: tak jakby

liczy się to co w nawiasie .. bo tylko 0
n=0
31 paź 00:46
Lukas94: już ostatnie pytanko. Przy liczeniu miejsca zerowego z : 9x2 +6x +1 =0
robi się tak 3x(3x+2)+1 =0
i chodzi mi o to czy można stworzyć z tego dwa nawiasy (3x+2)(3x+1) ?
31 paź 00:52
Lukas94: przecież z gdy się pomnoży te nawiasy (3x+2)(3x+1) wyjdzie 9x2+9x +2 a to nie jest 9x2 +6x +1
31 paź 00:57
Qulka: więc bardzo ładnie sam sobie wyjaśniłeś, że tak nie można

to będzie (3x+1)
2
31 paź 01:01
31 paź 01:02
5-latek: Tak robic nie wolno
Przeciez (3x+2)(3x+1) to nie jest postac iloczynowa z 9x2+6x+1
Nawet jak nie widzisz wzoru skroconego mnożenia (9x2+6x+1= (3x+1)2 gdzie stad widc ze masz
jeden pierwiastek podwony to policz delte z tego
natomiast przy zapisie (3x+2)(3x+1) masz dwa miejsca zerowe co nie jest prawda
31 paź 01:02
Qulka: 5−latku mam wrażenie, że delta to będzie u niego za rok albo dwa
31 paź 01:04
Lukas94: jestem już po maturze, z matmy mam 31%
chcę iść w następnym roku na studia z informatyki, więc powtarzam sobie cały materiał z matmy,
by w następnym roku podejść do poprawki z matury, bo w informatyce matma i angielski są na
pierwszym miejscu.
ok, dzięki za pomoc.
Dobranoc!
31 paź 01:12
Qulka: trzymam kciuki
31 paź 01:16
Lukas94: dziękuję

undefined
31 paź 01:25