^^
ooooo: Miejscami zerowymi funkcji f(x)=ax2+bx+c są liczby (−6) i 3.Do wykresu funkcji należy punkt
A=(−2,−60).Wyznacz parametry a,b,c
30 paź 18:35
ICSP: Skorzystaj z postaci iloczynowej.
30 paź 18:38
5-latek: y=a(x−x1)(x−x2)
y=a(x−(−6))(x−3)
y=a(x+6)(x−3)
−60= a(−2+6)(−2−3) wylicz a
a potem już wiadomo co
30 paź 18:52
ooooo: czyli y=a(x−x1)(x−x2) tak?
30 paź 18:53
ooooo: −60=a(−2+6)(−2−3)
−60=−2a+6a−2a−3a
−60=−a/(−1)
60=a
nie wiem jakim cudem wyszło 60,to chyba żle
30 paź 19:02
5-latek: tak
30 paź 19:02
5-latek: tak zle
30 paź 19:03
5-latek: −60= a*4*(−5) dalej
30 paź 19:12
ooooo: a=3 i teraz za a będzie 3 czyli,
−60=3(x+6)(x−3)

?
30 paź 19:18
5-latek: czyli dalej
y=3(x+6)(x−3) teraz to wymnóż (czyli przeksztalc do postaci ogolnej y=ax2+bx+c
30 paź 19:25
ooooo: y=3x+18+3x−9


?
30 paź 19:36
5-latek: To jest zle

Wymnoz najpierw dokładnie te dwa niawiasy
30 paź 19:40
ooooo: 3x2+9x−54
i teraz do ogólnej
30 paź 19:43
5-latek: A jak myślisz jaka teraz masz postac ?
30 paź 19:44
30 paź 19:47
ooooo: okej już mam ogólna
30 paź 19:48
5-latek: ma być oczywiście f(x)= 3x2+9x−54
wobec tego a= ?
b= ?
c= ?
30 paź 19:48
ooooo: y=3x2+9x−54
30 paź 19:48
ooooo: a=3
b=9
c= −54
30 paź 19:49
5-latek: No i gitara
30 paź 19:50