matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sin(x)*sin(x-U{π}{2})
Tomek:
π
sin(x) * sin(x−
) − jak to skrocic?
2
Jak to obliczyc?
π
Czy sin(x−
= −sin(x) ?
2
30 paź 16:27
52:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1543.html
30 paź 16:29
Mila:
Skrócić nie można, ale można zapisać w innej postaci:
π
π
sin(x−
)=−sin(
−x)=−cos(x)
2
2
π
1
sin(x)*sin(x−
)=−sin(x)*cos(x)=−
sin(2x)
2
2
30 paź 18:54