Znajdź liczbę
Krysztyna: Znajdź wszystkie liczby naturalne mniejsze od 500, która przy dzieleniu przez 12 daje resztę
11, przy dzieleniu przez 18 daje resztę 17, a przy dzieleniu przez 30 daje resztę 29.
29 paź 19:21
29 paź 19:23
Mila:
a=12p1+11
a=18p2+17
a=30p3+29, p1,p2,p3∊N
⇔w każdym przypadku brakuje 1 do podzielności przez odpowiednią liczbę
a+1 =12k
a+1=18m
a+1=30k
Liczba a+1 jest podzielna przez 12 i 18 i 30
12=22*3
18=2*32
30=2*3*5
NWW(12,18,30)=22*32*5=4*9*5=180
Szukane liczby:
a1=180−1=179
a2=2*180−1=360−1=359
a3=3*180−1=540−1>500 nie odp. war. zadania.
sprawdź podzielność
30 paź 22:03