Logarytmy
Dziwny człek: wiedząc, że log
23=a i log
35=b oblicz log
27200
to robie to tak
2
a=3 i 3
b=5
log
27200=x ⇔ 27
x=200 ⇔ 3
3x = 2
3 * 5
2
i teraz mam podstawić tylko podstawić. Mógłby ktos to rozwiazac bo nie potrafie
28 paź 20:59
sushi_gg6397228:
rozpisz log27 200
28 paź 21:12
Eta:
| | 1 | |
27=33 , 200= 8*25= 23*52 i log32= |
| |
| | a | |
to:
| | 3*2 | | 1 | | 2(a+b) | |
log27200= |
| log3(2*5) = 2(log32+log35)= 2( |
| +b) = |
| |
| | 3 | | a | | a | |
28 paź 21:14
Janek191:
?
28 paź 21:18
sushi_gg6397228:
dorzucam ? ?
28 paź 21:20
Tadeusz:
| | 1 | | 2 | | 2 | |
log27200=log272+2log2710= |
| + |
| + |
| = |
| | log227 | | log227 | | log527 | |
| | 3 | | 2 | | 1 | | 2log35 | | 1 | | 2b | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 3log23 | | 3log53 | | log23 | | 3 | | a | | 3 | |
28 paź 21:23
Dziwny człek: https://matematykaszkolna.pl/forum/258415.html
ja chciałbym to rozwiązywać tak jak PW w tym zadaniu i zacząłem kolejne zadanie i mi nie
wychodzi
chodzi o podstawianie tych liczb pod dane cyfry
| | 1 | | 1 | | 3 | |
log33(23 * 52)= |
| (log352 + log323)= |
| (2log35 + |
| ) |
| | 3 | | 3 | | log23 | |
a tutaj rozpisałem ten log
27200
28 paź 21:23
Dziwny człek: dziekuje wszystkim za pomoc
28 paź 21:24
Eta:
No jasne

mam błąd ( sorry )
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2b | |
log27200= |
| ( log323+log352)= log32+ |
| log35= |
| + |
| = |
| | 3 | | 3 | | a | | 3 | |
28 paź 21:52
Tadeusz:

π...−gwówka ?
28 paź 21:55
Eta:
Dokładnie
100 lat z okazji imienin
Tadeusza
28 paź 21:58
Tadeusz:
DZIĘKI... ale ja dziś sączę "żenichę"
28 paź 21:59
5-latek: Wszystkiego najlepszego
Tadeusz
28 paź 22:08