logarytm
miolo: wiedząc że
a) log3 2=a i log6 5=b, oblicz log216 225
b) log2 3=a i log3 5=b, oblicz log27 200
21 wrz 14:51
PW: log216225 = x ⇔216x = 225 ⇔ (63)x = 9·25 ⇔ (2·3)3x = 32·52 i tak dalej, podstawić
3 = 2a i 5 = 2b
21 wrz 15:22
pigor: ...,
log32=a i log65=b, to
| | log6225 | | log6152 | |
a) log216225= |
| = |
| = |
| | log6216 | | log663 | |
| | 2log63*5 | | 2 | | 2 | | 1 | |
= |
| = |
| (log63+log65)= |
| ( |
| +b) |
| | 3log66 | | 3 | | 3 | | log36 | |
| | 2 | | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | | 1+b+ab | |
= |
| ( |
| +b)= |
| ( |
| +b)= |
| * |
| . |
| | 3 | | log33*2 | | 3 | | 1+a | | 3 | | 1+a | |
21 wrz 15:25
miolo: dziękuję
21 wrz 15:29
pigor: .... o

sposobem
PW masz dużo łatwiej . ...

a ja być może nawet gdzieś się walnąłem
21 wrz 15:38
pigor: ... jednak chyba mam dobrze, ale za ...

długo,
a u
PW krócej, tylko mały błąd nieuwagi 5=6
b, a nie 2
b .
21 wrz 15:41
PW: Dziękuję za wychwycenie błędu.
21 wrz 15:49