Statystyka, problem
wRAT: Na świadectwie Oli znalazło się dwanaście ocen, przy czym każda ocena to "trójka" lub
"czwórka". Ile czwórek otrzymała na koniec roku szkolnego Ola, jeżeli wariancja jej ocen
Próbuje to zrobić, ale coś mi nie wychodzi. Potrzebne wskazówki.
28 paź 19:57
olekturbo: Obliczasz srednia
x − liczba trojek
y − liczba czworek
x+y = 12
potem podstawiasz do wzoru
δ2 = (x(3−śr)2 + y(4−śr)2)/12
28 paź 20:01
wRAT: Takie pytanie, to jest rozległe zadanie? Bo wychodzi mi dużo liczenia i nie wiem czy nie da się
tego szybciej zrobić...
28 paź 20:10
Mila:
Wariancję można obliczyć z wzoru:
| | x12+x22+....+x122 | |
δ2= |
| −xs2 |
| | 12 | |
12 − liczba ocen
n− liczba czwórek
12−n − liczba trójek
| | 4n+3*(12−n) | | 4n+36−3n | |
xs= |
| = |
| |
| | 12 | | 12 | |
| | 3 | | (12−n)*32+n*42 | | n | |
δ2= |
| = |
| }−( |
| +3)2 |
| | 16 | | 12 | | 12 | |
| (12−n)*9+16n | | n2 | | 1 | | 3 | |
| −( |
| + |
| n+9)= |
| |
| 12 | | 144 | | 2 | | 16 | |
rozwiąż i napisz wynik, albo sprawdź w odpowiedzi.
28 paź 21:52
28 paź 21:54
Mila:
3 lub 9.
28 paź 22:01
Mila:
Dostarczyła pracy i ...?
28 paź 22:27
Eta:
Wniosek ............ ?
28 paź 22:33
PW: ... Zadanie było tak r o z l e g ł e, a odpowiedź tak d ł u g a, że się we łbie nie mieści.
28 paź 22:48
Eta:
r
o
z
l
e
g
ł
e
28 paź 22:50