28 paź 12:18
28 paź 12:20
28 paź 12:20
lucyna: | | 17 | |
Może mi ktoś wynik tylko wynik napisać. Wyszło mi −2 |
| |
| | 24 | |
28 paź 12:25
5-latek: 
licz dalej
28 paź 12:28
lucyna: Czemu nie? Gdzie zrobiłam błąd?
28 paź 12:29
5-latek: Przeciez od liczby większej odejmujesz mniejsza to jak wynik wyjdzie na minusie ?
28 paź 12:31
lucyna: Bo wyszło mi tak −40+105
28 paź 12:33
5-latek: Najpierw zapisz te ulamnki
| 2 | | 3 | |
| i |
| w postaci ulamkow o wspólnym mianowniku |
| 3 | | 8 | |
28 paź 12:36
lucyna: | | 5 | | 35 | |
A czemu tak A nie − |
| i |
| |
| | 3 | | 8 | |
28 paź 12:41
lucyna: Aaaaa a już wiem
28 paź 12:42
28 paź 12:44
28 paź 12:47
5-latek: gdyż będzie latwiej liczyc
U ciebie żeby dodac te ulamki tez musisz je sprowadzić do wspólnego mianownika
Mamy tak
Wracamy do podstaw
a+b=b+a (bo dodawanie jest przemienne
=========
no to
| | 16 | | 9 | | 9 | | 16 | | 9 | | 16 | |
−1 |
| +4 |
| = 4 |
| +(−1 |
| )= 4 |
| −1 |
| |
| | 24 | | 24 | | 24 | | 24 | | 24 | | 24 | |
Widziesz teraz dlaczego wynik wyjdzie dodatni i lepiej będzie liczyc ?
28 paź 12:52
28 paź 12:53
Qulka: no plus
28 paź 12:54
5-latek: 12:47 wynik jest zly
28 paź 12:54
5-latek: Dzien dobry
Qulka 
Pozdrawiam
28 paź 12:55
J:
| | −5 | | 35 | | 40 | | 105 | |
przecież to jest jedna linijka: = |
| + |
| = − |
| + |
| = |
| | 3 | | 8 | | 24 | | 24 | |
28 paź 12:57
J:
bez minusa oczywiście
28 paź 12:57
5-latek: Przeczytaj post 12:31
28 paź 12:58
lucyna: Dziekuje
28 paź 13:06