Która większa?
Zbigniewski: Która z liczb jest większa: A=√11−√10 czy B=√6−√5
28 paź 00:03
pigor: | | √11−√10 | |
..., np. tak : |
| = |
| | √6−√5 | |
| | √11−√10 | | √11+√10 | | √6+√5 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| | √6−√5 | | √6+√5 | | √11+√10 | |
| | √6+√5 | |
= |
| , więc √11−√10 <√6−√5− liczba większa . |
| | √11+√10 | |
28 paź 00:27
pigor: | | √6+√5 | |
..., bo |
| <1 mi "uciekło" |
| | √11+√10 | |
28 paź 00:30
Zbigniewski: Dzięki wielkie!
28 paź 00:37
5-latek: Czesc
pigor 
Ja jednak dopytam do tego bo tej drugiej linijki nie rozumiem
Usuwasz z tego niewymierność tak i co dalej dlaczego tak ?
28 paź 00:50
pigor: ..., bo dzięki temu rozszerzeniu przez sprzężenia licznika
i mianownika zamieniam je na sumę, a wtedy widzę, że licznik
jest mniejszy od mianownika, a tym samym
dane wyrażenie (iloraz − ułamek danych różnic) < 1
| | a | |
no bo jeśli |
| < 1 /*b ⇒ a< b ⇔ b >a . ...  |
| | b | |
28 paź 01:02
5-latek: Dziekuje CI za odpowiedz . Pierwszy raz się z tym spotkałem i dlatego zapytałem
28 paź 01:17
PW: Wszystkie tego typu zadania mają jedno proste rozwiązanie:
302249
29 paź 00:06