matematykaszkolna.pl
zbieżność ciągu, zasada indukcji dkaaa: Witam. Dostałem do zrobienia pewne zadanie, nie mam jednak pojęcia jak się za nie zabrać. Wykazać zbieżność ciągu zdefiniowanego następująco a1 =1, an+1= 2+an dla n ∊ N. Wyznaczyć granicę tego ciągu. Wskazówka: wykazać, że jest to ciąg rosnący i ograniczony, wykorzystać zasadę indukcji. Proszę o pomoc. Ciąg będzie rosnący jesli an+1/an > 1 Jak to pokazać indukcyjnie?
27 paź 16:39
PW: Bez indukcji ak+1 >ak ⇔ ak+12 > ak2 (bo wyrazy ciągu są dodatnie). Wystarczy więc udowodnić równoważną nierówność 2 + ak > ak2, ak > 0 ak2 − ak − 2 < 0. Jest to nierówność kwadratowa zmiennej ak. Δ =1−4·(−2) = 9, Δ = 3, miejscami zerowymi są
 1 − 3 

= −1
 2 
i
 1+3 

= 2.
 2 
Widać więc, po uwzględnieniu dodatniości wyrazów ciągu, że nierówność ak+1 >ak jest prawdziwa dla wszystkich wyrazów ak mniejszych od 2. Indukcyjny dowód, że an < 2 jest nietrudny emotka.
27 paź 17:16
dkaaa: Ale jeśli się uprę, to mogę udowodnić poprzez indukcję, prawda? Udało mi się dla: zał: an+1 > an teza: an+2 > an+1. Potem udowodniłem indukcyjnie, że ciąg jest ograniczony czyli: an < 2. Granica tego ciągu to 2, ale jak to wyliczyć z lim(n→)an?
27 paź 18:05
PW: Przepraszam, pokazałem jak udowodnić, że ciąg jest rosnący i ograniczony z góry przez 2 korzystając z zasady indukcji. To, że 2 jest granicą (a nie jakaś liczba dodatnia mniejsza od 2) trzeba wykazać z definicji granicy.
27 paź 18:11
PW: Może jeszcze inaczej: pokazać, że żadna liczba mniejsza od 2 nie jest ograniczeniem z góry zbioru {an}..
27 paź 18:15
27 paź 18:19
dkaaa: ICSP, przy moim założeniu i tezie też będzie poprawnie, tak?
27 paź 18:59
PW: Już nie męcz, wszystko jest jasne. Pokażę dlaczego granica jest równa 2. Znamy twierdzenie, że każdy ciąg rosnący i ograniczony z góry ma granicę. Z definicji an+1 = 2+an wobec tego liman+1 = 2+liman g = 2+g i wykorzystujesz tę samą funkcję kwadratową, która już była o 17:16 (użyta do rozwiązania nierówności).
27 paź 20:39
dkaaa: już dawno sobie poradziłem, ale dziękuję za pomoc.
27 paź 23:46