zbieżność ciągu, zasada indukcji
dkaaa: Witam. Dostałem do zrobienia pewne zadanie, nie mam jednak pojęcia jak się za nie zabrać.
Wykazać zbieżność ciągu zdefiniowanego następująco
a1 =1, an+1= √2+an dla n ∊ N.
Wyznaczyć granicę tego ciągu.
Wskazówka: wykazać, że jest to ciąg rosnący i ograniczony, wykorzystać zasadę indukcji.
Proszę o pomoc.
Ciąg będzie rosnący jesli
an+1/an > 1
Jak to pokazać indukcyjnie?
27 paź 16:39
PW: Bez indukcji
a
k+1 >a
k ⇔ a
k+12 > a
k2
(bo wyrazy ciągu są dodatnie). Wystarczy więc udowodnić równoważną nierówność
2 + a
k > a
k2, a
k > 0
a
k2 − a
k − 2 < 0.
Jest to nierówność kwadratowa zmiennej a
k. Δ =1−4·(−2) = 9,
√Δ = 3, miejscami zerowymi są
i
Widać więc, po uwzględnieniu dodatniości wyrazów ciągu, że nierówność a
k+1 >a
k jest
prawdziwa dla wszystkich wyrazów a
k mniejszych od 2.
Indukcyjny dowód, że a
n < 2 jest nietrudny

.
27 paź 17:16
dkaaa: Ale jeśli się uprę, to mogę udowodnić poprzez indukcję, prawda?
Udało mi się dla:
zał: an+1 > an
teza: an+2 > an+1.
Potem udowodniłem indukcyjnie, że ciąg jest ograniczony czyli: an < 2.
Granica tego ciągu to 2, ale jak to wyliczyć z
lim(n→∞)an?
27 paź 18:05
PW: Przepraszam, pokazałem jak udowodnić, że ciąg jest rosnący i ograniczony z góry przez 2
korzystając z zasady indukcji.
To, że 2 jest granicą (a nie jakaś liczba dodatnia mniejsza od 2) trzeba wykazać z definicji
granicy.
27 paź 18:11
PW: Może jeszcze inaczej: pokazać, że żadna liczba mniejsza od 2 nie jest ograniczeniem z góry
zbioru {an}..
27 paź 18:15
27 paź 18:19
dkaaa: ICSP, przy moim założeniu i tezie też będzie poprawnie, tak?
27 paź 18:59
PW: Już nie męcz, wszystko jest jasne.
Pokażę dlaczego granica jest równa 2.
Znamy twierdzenie, że każdy ciąg rosnący i ograniczony z góry ma granicę.
Z definicji
an+1 = √2+an
wobec tego
liman+1 = √2+liman
g = √2+g
i wykorzystujesz tę samą funkcję kwadratową, która już była o 17:16 (użyta do rozwiązania
nierówności).
27 paź 20:39
dkaaa: już dawno sobie poradziłem, ale dziękuję za pomoc.
27 paź 23:46