indukcja
dawek: Zbadaj monotoniczność i ograniczność ciągu za pomocą indukcji matematycznej
{ d1=
√2
dn={d(n+1)=
√2+dn
prosiłbym z wytłumaczeniem

undefined
4 paź 14:17
PW: Ma być
... + √2+dn ?
4 paź 14:30
ICSP: d1 = √2
dn + 2 = √2 + dn
Wpierw monotoniczność:
podejrzewamy, że ciąg jest rosnący.
1o Sprawdzenie dla n = 1 (zostawiam tobie)
2o Załozenie : dn−1 ≤ dn
3o Teza: dn ≤ dn + 1
Dowód : Z założenia :
dn − 1 ≤ dn // + 2
dn − 1 + 2 ≤ dn + 2 // √
√dn − 1 + 2 ≤ √dn + 2
dn ≤ dn + 1
□
Ograniczoność:
Twierdzimy, że ∀n ∊ N dn ≤ 2
Znów indukcja:
1o Sprawdzenie dla n = 1 ( zostawiam tobie)
2o Założenie : dn < 2
3o Teza : dn + 1 < 2
Dowód : Z założenia mamy:
dn < 2 // + 2
dn + 2 < 4 // √
√dn + 2 < 2
dn + 1 < 2
□
Regułki indukcyjne dodasz już samodzielnie
4 paź 14:46