Nierówność z wartością bezwzględną
Grzegorz: 2 l x + 2 l + x ≤1
proszę o szybką pomoc
27 paź 14:36
J:
klasówka ?
27 paź 14:36
Grzegorz: nie klasówka

zrobiłem ten przykład wyszło mi tak jak w odpowiedziach . jednak moja
dziewczyna twierdzi że powinno wyjść inaczej ; )
27 paź 14:42
J:
odp: x ∊ [−2,−1]
27 paź 14:44
Grzegorz: generalnie mi wyszło <−5:−1> a mojej diewczynie x=−2 . ty podałeś 3 odpowiedź

pokaż jak
do tego doszedłeś
27 paź 14:47
J:
Dla: x + 2 ≥ 0 mamy: 2(x+2) + x ≤ 1 ⇔ 3x ≤ −3 ⇔ x ≤ − 1 , czyli: x ∊ [−2,−1]
Dla: x + 2 < 0 mamy: 2(−x − 2) + x ≤ 1 ⇔ − x ≤ 5 ⇔ x ≥ 5 ( sprzeczne z założeniem )
27 paź 14:52
J:
przepraszam ...
druga linijka: x ≥ − 5 , a więc: x ∊ [−5,−2)

Ostatecznie: x ∊ [−5,− 2) U [−2,1] ⇔ x ∊ [−5,−1] .. Twoja odpowiedź jest dobra
27 paź 14:56
Grzegorz: ⇔ − x ≤ 5 ⇔ x ≥ 5 <==== tu sie nie zgadza , powinno by x≥−5
27 paź 14:57
J:
27 paź 14:58
Grzegorz: tak, tylko, że początkowo mamy znak mniejszości (dokładniej ≤), czyli bierzemy pod uwagę tylko
część wspólną tych dwóch rozwiązań, a tutaj takowej nie ma, bo w jednym przedziale −2 należy,
a w drugim nie, więc analogicznie nie ma rozwiązań. dziewczyna
27 paź 14:59
J:
suma przedziałów: [−5,−2) U [−2,−1] daje przedział: [−5,−1]
27 paź 15:00
J:
tutaj rozwiązaniem jest suma przedziałow, a nie iloczyn
27 paź 15:02
Grzegorz: tylko, że sumę przedziałów rozpatruje się w przypadku, gdy mamy znak większości (stąd znaczek
⋁), natomiast część wspólną(znaczek ⋀) , gdy (tak jaki w tym przykładzie) mamy znk mniejszości
27 paź 15:03
J:
mylisz pojęcia ...
I a I ≤ A ⇔ − a ≤ A ≤ a ( iloczyn )
I a I ≥ A ⇔ a ≤ − A lub a ≥ A ( suma )
27 paź 15:05
Grzegorz: no właśnie, a tutaj nie mamy do czynienia z wartością bezwzględną?

no chyba mamy
27 paź 15:07
J:
Ogólnie: nierówności ( równania) z wartosciami bezwzglednymi rozwiązujemy w przdziałach,
a wynik końcowy jest sumą tych rozwiązań
27 paź 15:07
Grzegorz: sumą lub iloczynem jak sam zauważyłeś

w tym przypadkiem, tym drugim
27 paź 15:09
Grzegorz: sumą lub iloczynem jak sam zauważyłeś

w tym przypadkiem, tym drugim
27 paź 15:10
Grzegorz: sumą lub iloczynem jak sam zauważyłeś

w tym przypadkiem, tym drugim
27 paź 15:10
J:
to może inaczej .. sprawdźcie,że kazda liczba całkowita z tego przedział
spełnia tą nierówność, a np x = − 6 lub x = 0 ..już nie
27 paź 15:10
Grzegorz: w takim razie, wytłumacz dlaczego w niektórych przypadkach, gdy mamy do rozwiązania nierówność
z ≤ rozpatrujemy tylko część wspólną, a w tym akurat sumę? bo to trochę mało logiczne
27 paź 15:14
J:
np nierówność: I x + 1I − 1 ≤ 1 rozwiązujemy tak ( bez przedziałów ):
⇔ I x + 1 I ≤ 2 ⇔ − 2 ≤ x + 1 ≤ 2
ale nierówność: I x + 1 I − x ≤ 1 + I x + 3I już robimy w przedziałach
27 paź 15:16
Grzegorz: czyli jak są przedziały to zawsze bierzemy sumę ?
27 paź 15:17
J:
dokładnie tak
27 paź 15:17
Grzegorz: okej dzięki czuj się odpowiedzialny/na za moją złą ocenę ze sprawdzianu w razie czego
27 paź 15:19
27 paź 15:19
Grzegorz: Dzięki za pomoc
27 paź 15:20
pigor: ..., no to uporządkujmy to wszystko np. tak :
2 lx+2l+x ≤1 ⇔ 2|x+2| ≤ 1−x i 1−x ≥0 (gdy 1−x<0 nier. sprzeczna) ⇔
⇔ x−1 ≤ 2x+4 ≤ 1−x /−4 i x ≤ 1 ⇔ x−5 ≤ 2x i 2x ≤ −3−x i x ≤ 1 ⇔
⇔ x ≥ −5 i 3x ≤ −3 i x ≤ 1 ⇔ −5 ≤ x ≤ 1 i x ≤ −1 ⇔
−5 ≤ x ≤−1 ⇔
⇔
x∊[−5;−1] ...
27 paź 15:23