Logarytmy
Royal: Wykaż, że:
(przepraszam ale nie wiem jaki jest kod na logarytmy...)
(log2 z 5)
−1 +(log3 z 5)
−1 +(log4 z 5)
−1 + (log5 z 5)
−1 + (log6 z 5)
−1 = 1 + 2log5 z 12
Nawiasy są podniesione do potęgi −1, ale też nie udało mi się ładnie tego zapisać
26 paź 23:27
Royal: Proszę o nawet drobną pomoc
26 paź 23:36
pigor: ...,
L= (log25)−1+(log35)−1+(log45)−1+(log55)−1+(log65)−1=
= log52+ log53+ log54+ log55+ log56= log55+ log5(2*3*4*6}=
= 1+log5122= 1+2log12= P c.n.w.
26 paź 23:42
Eta:
(logab)−1= logba
L= log52+log53+log54+log55+log56= 1+log5(2*3*4*6)=
=1+log5144= 1+2log512 =P
26 paź 23:43
RJS:
Eta pomożesz w jednym zadaniu ?
26 paź 23:44
Eta:
Achhh
26 paź 23:44
Eta:
@RJS w jakim?
26 paź 23:46
pigor: ..., masz to ze wzoru na zmianę podstawy
| | logbb | | 1 | |
logarytmu : (logab)−1=( |
| )−1=( |
| ) −1= logba.  |
| | logba | | logba | |
26 paź 23:47
26 paź 23:54