rozwiaz nierownosc
robertkarpowicz: |x−6|≤|x+3|
26 paź 21:44
Mila:
Podnieś obustronnie do kwadratu. ( obie strony są nieujemne, to można)
26 paź 21:45
robertkarpowicz: podnosić wartość bezwzględną do kwadratu ? nie rozumie
26 paź 21:47
26 paź 22:28
5-latek: Ten drugi komentarz zupełnie niepotrzebny .
Odpowiedz na pytanie .
jak wartość zawszse przyjmuje wartość bezwzgledna ?
27 paź 00:28
5-latek: Inaczej |4|= ?
|0|= ?
|−27|= ?
27 paź 00:30
Mila:
Możesz rozpatrywać przypadki, ale szybciej jest tak jak napisałam.
A jeśli masz nieujemne wyrażenia po obu stronach nierówności to możesz podnieś obustronnie do
kwadratu
i otrzymasz ( nierówność) równanie równoważne.
np. równanie :
√x+1=5 też tak rozwiązujesz , oczywiście pamiętamy o założeniu x+1≥0
wtedy:
x+1=25
x=24
Nie używamy wulgaryzmów na forum.. Następnym razem możesz być z tego powodu zablokowany.
27 paź 00:40