rozwiazac nierownosc
knykieckowski:
26 paź 20:44
===:
... dlaczego pomimo, że to nierówność mogę "na krzyż"

|x−6|≥|x+3| itd
26 paź 20:48
knykieckowski: jak już to |x−6|≤|x+3|
26 paź 20:57
knykieckowski: tylko nie ogarniam dalej bo wychodzą mi sprzeczne w różnych przypadkach
26 paź 20:58
misiak: | | 1 | | 1 | |
własność: 0<a<b ⇔ |
| > |
| |
| | a | | b | |
26 paź 20:58
misiak:
czyli: |x+3≤|x−6|
26 paź 20:59
knykieckowski: no tak napisałem to, chodzi mi o dalsze rozwiązanie zadania, nigdy nie ogarniałem bezwzględnej
26 paź 21:05
misiak:
napisałeś z przeciwnym zwrotem nierówności
26 paź 21:47
misiak:
|x+3≤|x−6|
(x+3)
2≤(x−6)
2
6x+9≤−12x+36
18x≤27
26 paź 21:55
Aga1.: Zaczynamy od założeń
x≠−3 i x≠6 wtedy Ix+3I>0 i Ix−6I>0 , mnożymy przez wspólny mianownik, a nie jak to często bywa
przez mianownik do kwadratu.
27 paź 07:50
knykieckowski: | | 3 | |
niestety w odp jest inaczej, x≤ |
| jest złą odp, więc podnoszenie tych 2 stron do kwadratu |
| | 2 | |
jest również błędną metodą, pozdrawiam
27 paź 19:26
misiak:
a jaką podano odpowiedź? i jaka to książka?
27 paź 19:29
misiak:
metoda w tym wypadku jest prawidłowa
27 paź 19:33
===:
...daj sobie z nim spokój ... szkoda czasu i atłasu

Ten typ tak ma
27 paź 19:33
knykieckowski:
nie wiem jaka to książka, mam tylko zadania i odp. do nich, które są wzięte z jakiejś książki
27 paź 19:33
misiak:
po uwzględnieniu założeń : x≠−3 i x≠6
otrzymujemy tę właśnie odpowiedź
27 paź 19:37
misiak: | | 3 | |
poprawka: x∊(−∞, |
| >\{−3} |
| | 2 | |
27 paź 19:38
knykieckowski: yyy panie === nie chcesz nie pomagaj, buraku
27 paź 19:39
knykieckowski: a fakt dzięki misiak
27 paź 19:39
===:
a potrafisz "złożyć"
x≠−3 i x≤3/2
27 paź 19:42
===:
... i co prostaczku
knykieckowski ... słoma i buractwo wychodzi

Metoda zła bo twoja wiedza = ZERO
27 paź 19:44
Eta:
1 sposób algebraicznie
Na wstępie założenia : x≠ 6 , x≠ −3
| | 3 | |
|x−6|≥|x+3| |2 ⇔ x2−12x+36≥ x2+6x+9 ⇔ 18x≤27 ⇔ x≤ |
| i x≠ −3 |
| | 2 | |
odp:
x∊(−∞, 32> \ {−3}
2sposób graficznie
rysujemy wykresy f(x)= |x−6| i g(x)=|x+3| i uwzględniamy założenia
wykresy przecinają się w punkcie P o odciętej x
P
| | 3 | |
x−6= −x−3 ⇒ 2x= 3 ⇒ xP= |
| |
| | 2 | |
Odp:
x∊(−∞, 32> \{−3}
27 paź 19:49
Eta:
Oooo ... gdybym wiedziała ,że jesteś taki
arogancki 
to dostałbyś
zero rozwiązania !
27 paź 19:52