Procenty
Arbuz : W magazynie znajduje się pewna ilość arbuzów o zawartości wody 99% w wyniku złego
przechowywania zawartość wody spadła do 96%. Jaka część
arbuzów pozostała?
26 paź 19:14
PW: Arbuzie, przepisz porządnie treść zadania.
W tej wersji mogę śmiało odpowiedzieć: wszystkie zostały, bełkot o procentach mnie nie
zmyli.
26 paź 19:22
Arbuz : Jaka część masy arbuzów pozostała? Sorki
26 paź 19:32
PW: Podobne
293547. Korzystaj z wyszukiwarki treści (okienko u góry po lewej).
26 paź 19:47
Arbuz : 0,04xy=0,01x
0,04y=0,01
y=0,25
Gdzie x to masa arbuza
Czy dobrze to zrobiłam?
26 paź 20:08
PW: Ja nie rozumiem takich zapisów.
m
1 = początkowa masa arbuzów (wszystkich znajdujących się w magazynie)
m
2 − obniżona masa arbuzów
Sucha masa stanowi 1% masy m
1 i jednocześnie 4% masy m
2
0,01m
1 = 0,04m
2
Co u Ciebie miało oznaczać 0,04xy?
26 paź 20:37
Arbuz : W tym podobnym zadaniu próbowałam moje dane zamienić na to co mam tam a tam była mi potrzebna
ich masa co oznaczyłam x a x który jest tam to mój y, trochę mało to ma sensu ale działa.
Dzięki za wszystko
26 paź 20:55
Arbuz : Y to jakby ta część x która spełnia to równanie.
26 paź 20:56