arbuz
Mateusz: Świeżo zerwany arbuz , zawierający 99 % wody , waży 6 kg . Po leżakowaniu zawartość wody spadła
do 98 %. Ile teraz waży ten arbuz ?
19 maj 13:53
irena_1: Świeży zawiera 99% wody, czyli 1% z 6kg=0,06kg to sucha masa.
Po leżakowaniu w arbuzie jest 98% wody, czyli sucha masa stanowi w nim 2%.
2%x=0,02x
0,02x=0,06
x=3kg
Arbuz waży teraz 3kg
19 maj 14:21
Mateusz: tak myslałem, dziękuje
19 maj 14:27
J:
hmm... nieprawdopodobne
19 maj 14:33
Mateusz: co nieprawdopodobne?
19 maj 14:38
PW: Nieprawdopodobnie mylące, nie do odgadnięcia dla osoby niedoświadczonej, jest to że "niewielkie
procentowo" obniżenie zawartości wody oznacza w gruncie rzeczy "dwukrotne odchudzenie" arbuza.
Cóż, arbuzy tak mają,
że procentów nie słuchają.
Dopiero spojrzenie "od strony suchej masy" daje możliwość odgadnięcia, co pięknie pokazała
irena−1. Ta sama sucha masa stanowi teraz dwa razy większą część arbuza, a więc
arbuz musi być dwa razy lżejszy niż poprzednio.
I to jest ilustracja starej prawdy, że wszystko zależy od punktu widzenia

. A procenty to
jedno wielkie oszustwo?
19 maj 15:08