zbieżność ciagu
korkuma: Zbadaj zbieżność ciągu i oblicz granicę jeśli:
a1=√2
an+1=√2+an
Przyznam szczerze, że nie mam pojęcia jak to zrobić dlatego proszę o jakiekolwiek wskazówki.
25 paź 16:17
korkuma: Dobra, sprawdzam monotoniczność i dochodzę do takiego miejsca:
Mianownik jest zawsze dodatni, rozwiązuje równanie kwadratowe z licznika i dostaję miejsca
zerowe −1 i 2, parabola ma ramiona w dół. I co teraz? Jakie płynął wnioski?
25 paź 16:44
sushi_gg6397228:
policz pierwsze kilka wyrazów ciągu
25 paź 17:04
korkuma: Licząc wyrazy dochodzę do wniosku, że jest rosnący czyli teraz wystarczy znaleźć ograniczenie z
góry. Dobra, ale jak prawidłowo powinienem uzasadnić, że jest rosnący?
25 paź 17:09
sushi_gg6397228:
zacznij od granicy
an−−> g
an+1−−> g
więc
g=√2+g
g=...
25 paź 17:13
korkuma: g
2−g−2=0
g
1=−1
g
2=2
Wychodzi na to, że musi być ograniczony przez 2. Czyli teraz sprawdzam, że tak rzeczywiście
jest.
a
n+1<2
√2+an<
√2+2=2 czyli tak jakby nie jest..
25 paź 17:26
sushi_gg6397228:
nie widze wypisanych kolejnych wyrazów ciągu
25 paź 17:31
korkuma: a1=√2
a2=√2+√2
a3=√2+2√2
czyli coraz większe
25 paź 17:39
sushi_gg6397228:
a1= 1,414214....
a2= 1,847759...
a3= 1,961571...
i widać ze to dązy do "2"
cytuje Twój wpis o 17.26
an+1= √2+an< √2+2= 2 czyli an+1<2 − co tu jest dziwne
25 paź 17:42
korkuma: Źle tam podstawiłem. Chyba już wszystko wiem.
Czyli w takim przykładzie:
b
1>0
Liczę granicę: g=−1 ⋁ g=1
Sprawdzam monotoniczność:
Sprawdzam ograniczenie z góry przez 1.
b
n+1<1
b
n2−2b
n+1<0
Δ=0
b
0=1
coś chyba namieszałem
25 paź 17:56
sushi_gg6397228:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
bn+1 = |
| ( bn + |
| ) < |
| ( 1+ |
| )= 1 |
| | 2 | | bn | | 2 | | 1 | |
trzeba jeszcze dopracowac przejscie czerwone
25 paź 18:00
sushi_gg6397228:
poza tym podaleś b
1 >0, to ja dam
b
1= 1 000
| | 1 | | 1 | | 1 | |
b2= |
| (1000 + |
| )= 500 + |
| =... |
| | 2 | | 1000 | | 2000 | |
b
3 = ....
b
4=....
25 paź 18:08
korkuma: Teraz widzę, że jest malejący, ale nie potrafię tego udowodnić

Chyba, że można tak:
| bn+1 | | bn2+1 | |
| = |
| i to chyba zawsze mniejsze od 1 czyli ciąg malejący |
| bn | | 2bn2 | |
25 paź 18:23
zombi: | | | |
bn+1 = |
| ≥ √bn*1bn = 1 − ograniczoność od dołu z nierówności |
| | 2 | |
między średnią aryt i geom.
25 paź 18:36
zombi: Natomiast malejący, bo
| | | |
bn+1 < bn ⇔ |
| < bn / *2bn |
| | 2 | |
⇔
1 + (b
n)
2 < 2(b
n)
2 ⇔ (b
n)
2 > 1, co jest prawdą, bo pokazaliśmy, że b
n ≥ 1.
25 paź 18:38
25 paź 18:39
korkuma(*): zombi, skąd przy ograniczoności z tej nierówności wiemy, że to do 1 ogranicza?
25 paź 22:49
zombi: | | 1 | |
Z nierówności między średnią aryt, a geom. dla liczb bn i |
| |
| | bn | |
25 paź 23:45