Objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego
Roksana: Witam, proszę o pomoc w tym zadaniu.
Prosiłabym o jak najdokładniejsze wytłumaczenie, takie krok po kroku, bo chciałabym je też
zrozumieć, nie tylko przepisać. Jeśli nie byłoby to problemem prosiłabym również o rysunek,
żebym lepiej mogła to zrozumieć.
Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 6 i jest nachylona do
plaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz objętość ostrosłupa.
25 paź 10:58
25 paź 10:59
Roksana: Za chwilę pokażę swoje wypociny i prosiłabym czy mógłby mi ktoś sprawdzić
25 paź 11:05
olekturbo: Oki doki.
25 paź 11:06
Roksana: No więc tak. Przepraszam ale nie potrafię tuta j narysować rysunku, więc napiszę tylko co i
jak.
sin30= H6
12 = H6 /* 6
H=3
cos30= y6
√32 = y6 /*6
y= 3 √3
y= 13 Pp
3 √3 = 13 * a√32
Koniec końców a wyszło mi 18.
Pp= 52 √3 /4
czyli wychodzi 81√3
I przechodze do objętości
V= 13 pp *H = 13 * 81√3 * 3 = 81√3
25 paź 11:25
Roksana: reasumując H=3, y=3√3, a = 18, Pp =81√3 i V równiez 81√3
25 paź 11:30
olekturbo: Na pierwszy rzut oka ok
25 paź 11:32
Roksana: Pole podstawy moze sie równać objętości? Myslę,ze gdzieś się musiałam pogubić.
25 paź 11:40
Roksana: Czy mogłabym prosić o dokładniejsze sprawdzenie? bo nie wiem, czy moge przepisać na czysto, czy
konieczne będzie poprawienie czegoś

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc
25 paź 11:59