Wyznacz największą wartość funkcji f w podanym przedziale
lilianna97: Wyznacz największą wartość funkcji f w podanym przedziale <mógłby mi to ktoś wytłumaczyć ?>
a) f(x)= log3(x+4) + log3(2−x) , <−3;1>
b) f(x)=| log0,25(x−6) + log0,25(10−x) | , <7;9>
24 paź 17:56
J:
a) f(x) = log3[(x+4)(2−x)] .. a teraz poradzisz sobie ?
24 paź 17:58
lilianna97: nie xd
24 paź 17:59
lilianna97: bo nwm co z tym dalej zrobic
24 paź 18:00
J:
f(x) osiągnie maksimum, gdy (x+4)(2−x) osiągnie maksimum
24 paź 18:03
J:
.....osiagnie maksimum ... oczywiście w podanym przedziale <−3,1>
24 paź 18:05
lilianna97: w tym wypadku jakie maxinum i jak to sie liczy ( nic nie kumam z matmy −.−)
24 paź 18:09
J:

Tutaj masz wykres (x+4)(x−2) ... jaką osiąga majsymalną wartość w przedziale: <−3,1>
24 paź 18:15
lilianna97: a b ?
24 paź 18:19
lilianna97: a mógłbyś zrobić przykład b ?
btw czemu w odpowiedziach do przykładu a jest f(−1)=2
24 paź 18:40
5-latek: Bo wierzccholek tej paraboli należy do tego przedzialu
f(x)= (x+4)(x−2)
| | x1+x2 | | −2 | |
xw= |
| to xw= |
| = −1 |
| | 2 | | 2 | |
f(−1)= (−1+4)(−1−2)=9
log
39=2
24 paź 18:46
5-latek: Napisalem zle
24 paź 18:47
J:
a) fmax = f(−1) = log39 = 2
24 paź 18:50
5-latek: Poprawiam bo zle zapisałem f(x)
f(x)= (x+4)(2−x)
teraz f(−1)= (−1+4)(2−(−1))=9
log39=2 i tyle
24 paź 18:51
KoralowyListek :D: − 1 skąd sie wzielo ?
24 paź 18:54
KoralowyListek :D: te −1 w f(−1) = ...
24 paź 18:57
J:
dla x = − 1 liczba logarytmowana: (x+4)(2−x) jest największa
24 paź 19:00
5-latek: To co robilas kiedy liczyliście wartość najwieksza i najwieksza funkcji kwadratowej w danym
przedziale ?
24 paź 19:04
sushi_gg6397228:
grała na telefonie na lekcji
24 paź 19:08
5-latek: WItam
24 paź 19:09
KoralowyListek :D: wlasnie jakos przespalam ten temat
24 paź 19:11
24 paź 19:12