Logu{2}{6} 2 + log_6 2 * log_6 3 , prosze o wyjasnienie
Toma: Log26 2 + log6 2 * log6 3 równa się : a)log6 2 b)log6 3 c)log6 12 d)log6 24 w tym
pierwszym logarytmie powinno być bez kreski ułamkowej ale nie wiedziałem jak to zapisać,
nigdzie nie mogę znaleźć jak rozwiązywać takie logarytmy jak ten pierwszy, z góry dzięki za
odpowiedź i wyjaśnienie i tam jest jest 2 i 6 bo to wszystko sie zlewa i nie wiem czy wyraźnie
widać
24 paź 17:32
Qulka: odp a
wyciągnij log62 przed nawias
24 paź 17:35
Toma: Dalej tego nie kumam , mozesz to rozpisac?
24 paź 17:48
24 paź 17:51
Toma: Ok dzięki a gdybym miał tylko takie cos Log26 2 to dałoby rade to jakoś rozpisać ?
24 paź 17:57
Qulka: nie
24 paź 17:58
Qulka: ewentualnie podstawiając jakieś t i masz t2 i wtedy lepiej widać czy np. nasz proste równanie
kwadratowe
24 paź 17:59
J:
= log62*log62
24 paź 17:59
Toma: To wkoncu jak bedzie Log26 2=log6 2 *log6 2 ?
24 paź 18:11
J:
tak ...log262 = (log62)2 = log62*log62
24 paź 18:12
Qulka: a jak jest x
2 czy x•x
24 paź 18:13
Qulka: nie spodziewałam się, że On nie wie, że to kwadrat
24 paź 18:16
Toma: Czyli to jedno i to samo, teraz mam nadzieję skumam
24 paź 18:19
Toma: No dalej nie łapie ,
24 paź 18:45
J:
a2 = a*a
x2 = x*x
(log62)2 = log62*log62
24 paź 18:47
24 paź 18:49
Toma: To akurat wiem , chodzi mi o te wymnażanie logarytmów
24 paź 18:50
Qulka: duży odstęp miał być tam z własności logarytmu .... nawias x+y wyszedł 1
24 paź 18:51
24 paź 18:52
Qulka: ale to b musi być takie samo w obu logarytmach
24 paź 18:53
Toma: Jak mi rozpisałaś x2 +xy = x•(x+y) = x • 1 = x to zrozumiałem, dzieki wielkie , a próbowałem
tez to mnozyc ale potem zahwazyłem ze nie mozna tak robic tak jak napisalas b musi byc takie
same , dzieki
24 paź 18:57