pytanie
ciekawa: jeśli mam taką nierówność 2|x+6|−|x|+|x−6|<18
rozwiązujemy ją w czterech przedziałach i czy jest różnica że np w pierwszym napiszę x∊<−∞;−6)
a x∊<−∞;6>?
22 paź 19:28
olekturbo: Jest.
22 paź 19:41
olekturbo: Wyobraź sobie, że x = 5.
Do pierwszego przedziału nie należy, natomiast do drugiego już tak
22 paź 19:42
ciekawa: no ale potem nie zawrę 6 w przedziale, więc to chyba nie powinno mi robić różnicy
22 paź 19:42
olekturbo: ?
22 paź 19:43
ciekawa: i jeszcze mam pytanie czy opuszczanie modułu a zmiana znaków w każdym kolejnym przedziale jest
związana z nawiasami?
22 paź 19:44
ciekawa: chodzi że w 1 przypadku napiszę (−∞;−6) a w drugim <−6;0)
22 paź 19:44
22 paź 19:45
PW: <a, b> oznacza przedział domknięty, czyli taki do którego należą również krańcowe liczby a
i b.
−∞ czy +∞ nie są liczbami, przyjęło się pisać nawiasy otwarte (jak dla przedziału, do którego
napisane końce nie należą, czyli
(−∞, 6) oraz (−∞, 6>
są napisami poprawnymi (i można liczbę 6 do tego przedziału zaliczyć albo do następnego − nie
ma to znaczenia dla rozwiązania zadania), natomiast napisy z nawiasem "<" lub ">" przy
nieskończonościach uznawane są za niepoprawne.
22 paź 19:46
ciekawa: a potem gdy mam np x∊<−6;0) to czy fakt że jest to przedział lewostronnie domknięty wpłynie na
to jak powinnam usunąć moduły do rozwiązania?
22 paź 19:49
PW: Nie wpłynie, |x + 6| zmienia znak przy przejściu przez −6 (jest równe 0 dla x = −6). Obojętne
do którego przedziału włączysz tę −6, byle raz − żeby się nie powtarzać.
Niezależnie czy zastosujesz definicję modułu dla liczby ujemnej, czy dla nieujemnej, i tak
wartość dla x = −6 jest równa zero:
zarówno −(x + 6) = 0 jak i x + 6 = 0.
22 paź 19:57
ciekawa: ok. A potem jak już liczę to w 1 przypadku piszę −2x−12+x−x+6<18 i chciałabym też wiedzieć co
wpływa na taki zapis, bo jeśli nic to mogę zapisać to w 1 przypadku tak 2x+12+x−x+6<18, a w
następnym tak z tą −2x−12. NIe mam pojęcia czy jest na to jakaś reguła czy piszemy tak by
opuścić moduł na każdy sposob
22 paź 20:02
Aga1.:

Oczywiście jest reguła.
W przedziale (−
∞,−6) wszystkie trzy funkcje przyjmują wartości ujemne, więc
Ix+6I=−(x+6)
IxI=−x
Ix−6I=−(x−6)
W drugim y=x+6 przyjmuje dodatnie, a pozostałe dwie ujemne
Ix+6I=x+6
W trzecim
wszystkie funkcje przyjmują wartości dodatnie, czyli
Ix+6I=x+6
IxI=x
Ix−6I=x−6
22 paź 21:33
ciekawa: o dziękuję

wykres jest bardzo pomocny
22 paź 21:36