trójkąt
esperee: Pomocy

Dwa boki trójkątów mają długości 2
√3 i 2cm, a kąt między nimi 90'. Wyznacz miarę pozostałych
kątów.
21 paź 20:24
21 paź 21:20
Janek191:
a = 2 cm
b = 2
√3 cm
c − z tw. Pitagorasa
więc
α = 30
o
β = 60
o
21 paź 21:23
Tup:

Z tego twierdzenia :
https://matematykaszkolna.pl/strona/543.html
c
2 = a
2 + b
2 − 2abcosγ
c
2 = 4 + 12
c
2 = 16
c = 4
Teraz z wartości funkcji trygonometrycznych np:
cosα = 2/4 = 1/2 = 60*
cosβ = 2
√3/4 =
√3/2 = 30*
90* + 60* + 30* = 180*
Wydaje mi się, że dobrze..
21 paź 21:33
Mila:
Przecież to trójkąt prostokątny.
c2=22+(2√3)2
c2=4+12
c=4
Masz Δ ekierkowy: 30o,60o,90o.
21 paź 22:33
Tup: Dokładnie, niepotrzebnie korzystałem z tego wzoru. Po prostu jakoś mi tu umknęło...
Przynajmniej autor ma dwa rozwiązania
21 paź 22:58