Rozwiąż równanie
Izydor: d) cos7x − sin7x = cosx − sinx
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku te zadanie? Byłbym bardzo wdzięczny.
21 paź 19:37
Izydor: Bardzo proszę o szybką odpowiedź.
21 paź 20:01
olekturbo: cos7x−cosx = sin7x−sinx
a teraz zerknij tutaj
3670
21 paź 20:07
Lorak: Nie widzę jakiegoś sprytnego sposobu. Równanie możemy zapisać w postaci:
cos7x − cosx = sin7x − sinx
i wykorzystać wzory na różnicę sinusów i cosinusów:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html
Zacznę. Dostajemy:
| | 8x | | 6x | | 6x | | 8x | |
−2sin |
| sin |
| = 2sin |
| cos |
| , czyli: |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
−sin4xsin3x = sin3xcos4x
−sin3x(sin4x+cos4x)=0
sin3x = 0 lub sin4x+cos4x = 0
Rozwiązanie równania sin3x = 0 pozostawiam już Tobie.
Równanie sin4x + cos4x = 0 można zapisać w ładniejszej postaci stosując taki trick:
| | √2 | | √2 | | π | | π | |
sin4x+cos4x = √2( |
| sin4x + |
| cos4x) = √2(sin |
| cos4x + cos |
| sin4x) |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | π | |
= √2sin(4x + |
| ). Tą postać dostałem stosując wzór: sinxcosy + cosxsiny = sin(x+y). |
| | 4 | |
I to równanie do rozwiązania również dla Ciebie
21 paź 20:10
Izydor: To przekształcenie na końcu wydaje mi się dość trudne ale spróbuję nad tym jakoś pomyśleć we
własnym zakresie. Dziękuje za pomoc
21 paź 20:30
Izydor: To przekształcenie na końcu wydaje mi się dość trudne ale spróbuję nad tym jakoś pomyśleć we
własnym zakresie. Dziękuje za pomoc
21 paź 20:30
21 paź 20:37
Lorak: Kropka mi się wkradła na końcu linku
21 paź 20:39