O
wojciech19980001: Zbadaj liczbę rozwiązań układu równań w zależności od wartości parametru m (za pomocą metodą
wyznaczników):
mx + y = 3
2mx − my = 6
To jest układ równań, nie wiem jak zrobić kklamrę
19 paź 20:15
19 paź 20:18
Krystek: I przeprowadź dyskusję.
19 paź 20:18
wojciech19980001: Nie wiem jak to zrobić, bo mi jakieś głupoty wychodzą
19 paź 20:43
Mila:
Witaj Krystek, dawno Cię tu nie było.
Wojciech rozwiązałam Ci kilka zadań, a nie zauważyłam, abyś to czytał.
Jeśli przeczytasz to, napiszę rozwiązanie.
19 paź 21:05
wojciech19980001: Przeczytałem
19 paź 21:05
Krystek: Witaj
Milu ,lenistwo, zdrowotnie wszystko ok
19 paź 21:09
wojciech19980001: Proszę, bardzo proszę o rozwiązanie
19 paź 21:14
Mila:
mx + y = 3
2mx − my = 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
W:
m 1
2m −m
−−−−−−−−−−−−−−
W=−m
2−2m
−m
2−2m≠0⇔−m(m+2)≠0 ⇔m≠0 i m≠−2
Dla m≠0 i m≠−2 istnieje jedno rozwiązanie
W
x:
3 1
6 −m
−−−−−−−−−−
W
x=−3m−6
| | −3m−6 | | −3*(m+2) | | 3 | |
x= |
| = |
| = |
| |
| | −m*(m+2) | | −m*(m+2) | | m | |
W
y:
m 3
2m 6
W
y=6m−6m=0
2) W=0⇔x=0 lub x=−2
a) m=−2
| | −3*(m+2) | | 0 | |
x= |
| masz symbol |
| dla m=−2 |
| | −m*(m+2) | | 0 | |
| | 0 | | 0 | |
y= |
| też jest symbol |
| dla m=−2 zatem istnieje nieskończenie wiele rozwiązań |
| | −m*(m+2 | | 0 | |
Jeśli tego nie rozumiesz , to podstaw do układu m=−2
b)m=0
brak rozwiązania,
Jeśli tego nie rozumiesz to
możesz tak zrobić , do układu podstaw m=0, wtedy masz
y=0
0=6
sprzeczność⇔brak rozwiązań
19 paź 21:24
19 paź 21:25
wojciech19980001: Dziękuję bardzo, wiem gdzie miałem błąd, dziękuję za rozwiązanie
19 paź 21:28
Mila:
19 paź 21:29
Krystek: Milu, postaram się w jesienne i zimowe wieczory, Buziaki posyłam
19 paź 21:30