zad
Rases: Witam wie ktoś jak rozwiązać tą nierówność ? 1+log
2 cosx+log
2 2cosx+log
2 3cosx+...=0,(6)
gdzie x należy do R
18 paź 20:38
ZKS:
Tutaj mamy równanie, a nie nierówność.
18 paź 20:39
Rases: Nom sry pomyliłem się faktycznie to równanie
18 paź 20:42
Rases: co nie zmienia faktu że nadal nie wiem co z tym zrobiC
18 paź 20:54
18 paź 20:56
Janek191:
a
1 = 1
q = log
2 cos x ; cos x > 0
I q I = I log
2 cos x I < 1
to
| | a1 | | 1 | | 1 | |
L = |
| = |
| = |
| = |
| | 1 − q | | 1 − log2 cos x | | log2 2 − log2 cos x | |
więc mamy równanie
log
2 U{4}{cos
2 x
https://matematykaszkolna.pl/ai/} = 3
| | √2 | | √2 | |
cos x = − |
| − odpada lub cos x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
x = − |
| + 2π*k lub x = |
| + 2π*k , k − dowolna liczba całkowita |
| | 4 | | 4 | |
18 paź 20:56
Rases: a skąd się wzięło to 2/3?
18 paź 21:04
18 paź 21:05
18 paź 21:05
Rases: a ok dobra wielkie dzięki Panowie
18 paź 21:08