Mam pytanie jak sprawdzic w której ćwiartce lezy pi/6
KRzysiek: Mam pytanie jak sprawdzic w której ćwiartce lezy pi/6
18 paź 19:32
studentt: 90 stopni to 1/2π (koniec 1 ćwiartki)
180 stopni to 1π (koniec 2 ćwiartki)
360 stopni to 2π (koniec 4 ćwiartki) − itd się zapętla
18 paź 19:35
studentt: więc π/6 to mniej niz 1/2π czyli lezy w 1
18 paź 19:37
KRzysiek: czyli jak mi wyszlo ctg pi/6 to bedzie − pierwiastek z 3 tylko niewiem skad minus
18 paź 19:40
Mila:
| | 5π | | π | | π | |
ctg( |
| )=ctg(π− |
| )=−ctg( |
| )=−√3 |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
18 paź 20:04
18 paź 20:05
KRzysiek: dalej niewiem skad ten − chodzi o ćwiartki?
18 paź 20:07
Mila:
| | 5π | |
α= |
| =1500 kąt II ćwiartki , cotangens jest ujemny w II ćwiartce. |
| | 6 | |
18 paź 21:05
18 paź 21:06