Wyznacz pole czworokąta
Maturzystka: Na boku DC kwadratu ABCD obrano taki punkt K, że |DK| : |KC|=1:2. Wyznacz pole czworokąta KCBO,
gdzie O stanowi punkt przecięcia prostej AK z przekątną BD.
Będę wdzięczna za rozwiązanie zadania, bo męczę się z nim od jakiegoś czasu i nie mogę znaleźć
na nie sposobu
18 paź 13:47
Maturzystka:

pole zaznaczonego an zielono obszaru
18 paź 14:09
henrys:
3P
1=P
2
| | 1 | | 1 | | 11 | |
PKOBC= |
| a2− |
| a2= |
| a2 |
| | 2 | | 24 | | 24 | |
18 paź 14:38
Eta:
?
18 paź 14:41
18 paź 14:41
henrys: to jest poprawne rozwiązanie, a
2 to pole kwadratu
18 paź 14:45
henrys: Twoje Eta, też jest poprawne
u mnie P1=PDOK, P2=PDOA
18 paź 14:46
henrys: nie widziałem, że napisałaś rozwiązanie
18 paź 14:48