Wyznacz pole czworokąta
Maturzystka: Będę wdzięczna za rozwiązanie zadania, bo męczę się z nim od jakiegoś czasu i nie mogę znaleźć
na nie sposobu.
Na boku DC kwadratu ABCD obrano taki punkt K, że |DK| : |KC|=1:2. Wyznacz pole czworokąta KCBO,
gdzie O stanowi punkt przecięcia prostej AK z przekątną BD.
18 paź 14:20
Eta:
| | 1 | |
P= |
| P□ − P(DKO) , P□= 9a2 |
| | 2 | |
ΔABO ∼ ΔDKO z cechy (kkk) w skali k= 3
| | 3 | | 1 | | 3 | |
to h1+h2= 4x = 3a ⇒ x= |
| a to P(DKO)= |
| *a*x= |
| a2 |
| | 4 | | 2 | | 8 | |
| | 9 | | 3 | |
zatem: P= |
| a2− |
| a2=......... |
| | 2 | | 8 | |
18 paź 14:33
misiak:

18 paź 14:36
Maturzystka: Bardzo, bardzo dziękuję, nie spodziewałam się, że może to być jednak tak proste
18 paź 14:40
Eta:
18 paź 14:43