zespolone
dzialo11: z8=(1+i)8 oblicz wszystkie pierwiastki liczby zespolone
17 paź 17:49
PW: Inspiracja
301634
Możesz też najpierw zauważyć, że (1+i)
2 = 2i i łatwiej dalej.
17 paź 17:59
dzialo11: no zrobilem tak i wyszla mi prawa strona z8=16
17 paź 18:01
dzialo11: i co dalej z=pierwiastek 8 stopnia z 16 i co po prostu pierwiastki liczyc ? kąt fi wychodzi 0
bo cos wynosi 1 a sin 0
17 paź 18:01
ZKS:
Możesz liczyć ze wzorów skróconego mnożenia.
z8 = 16
z8 − 16 = 0
17 paź 18:12
dzialo11: jakim cudem tu 8 rozwiazan bedzie ?
17 paź 18:20
ZKS:
Policz to zobaczysz.
17 paź 18:28
dzialo11: no nie wiem jak z do potegi 8 −16=0 i co dalej
17 paź 18:29
PW: Bez cudów. Zasadnicze twierdzenie algebry.
17 paź 18:32
ZKS:
(z4 − 4)(z4 + 4) = 0
17 paź 18:33
dzialo11: mozecie rozwiac do konca i pokazac 8 wynikow ? bo juz mi kompletnie z glowy wypadlo xd
17 paź 18:38
Benny: (z
4−4)(z
4+4)=0
(z
2−2)(z
2+2)(z
2−2i)(z
2+2i)=0
(z−
√2)(z+
√2)(z−i
√2)(z+i
√2)(z−1−i)(z+1+i)(z−1+i)(z+1−i)=0
jest 8?
17 paź 18:45
dzialo11: ja pierdole

jest ! dzieki xd
17 paź 18:50
5-latek: I co ? czujesz się dowartościowany ?
Wiesz ile razy ja tak chciałem napisac na forum ale nie napisałem
17 paź 18:53
PW: Za karę poszukaj gdzieś zasadniczego twierdzenia algebry i zapoznaj się z tezą, żebyś już
więcej nie pytał o rzeczy oczywiste.
17 paź 18:59
dzialo11: )(z−1−i)(z+1+i)(z−1+i)(z+1−i) a to skad sie wzielo
17 paź 19:02
dzialo11: znaczy sie z4+4 rozpisane jest jako z2−2i z2 +2i czego tak ?
17 paź 19:05
PW: 17:59
17 paź 19:06
dzialo11: (z4+4) czemu to jest tak rozpisane ? (z2−2i)(z2+2i)
17 paź 19:18
Benny: 4=−4i2
17 paź 19:25
Mila:
z4+4=z4−4i2 i teraz wzór skróconego mnożenia.
i2=−1
17 paź 19:26
dzialo11: dzieki
17 paź 19:27
Mila:
Inny sposób:
z
8=16
z=
8√16
z
0=
√2 − jeden z pierwiastków ( bo (
√2)
8=[(
√2)
2]
4=16)
pozostałe pierwiastki liczysz tak:
| | 2kπ | | 2kπ | |
zk=z0*(cos |
| +i sin |
| ) gdzie k=1,2,3,4,5,6,7 |
| | 8 | | 8 | |
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
z1=√2*(cos |
| +i sin |
| )=√2*( |
| +i * |
| )⇔ |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
z2=√2*(cos |
| +i sin |
| )=√2*i |
| | 2 | | 2 | |
licz sobie dalej.
17 paź 19:38