Zespolone c.d
Benny: (z−1)
6=(i−z)
6
w
0=1 − nie spełnia, bo w
i≠1
w
1=(cos60
o+isin60
o) i tak kolejne "w" dodaje 60
o
no i jak później przechodzę na "z" to jest trochę tego mnożenia.
Da się szybciej?
15 paź 21:07
PW : Jakieś niezrozumiałe dla mnie działania wykonujesz.
Jestem leniwy, więc myślę tak:
− Gdyby liczby w nawiasach po lewej i prawej stronie były identyczne, to ich szóste potęgi też.
Wobec tego liczę:
z − 1 = i − z
na pewno jest jednym z rozwiązań.
Czy ten pomysł można jakoś rozwinąć?
15 paź 21:34
Saizou :
może nie szybciej, ale skutecznie
(z−1)6−(i−z)6=0
[(z−1)3−(i−z)3][(z−1)3+(i−z)3]=0
i dalej rozkładaj...
15 paź 21:45
Mila:
Benny, skąd taki mianownik (z−1) ?
15 paź 23:07
Benny: Tam oczywiście miało być z−i
15 paź 23:46
Mila:
Skuteczny Saizou, dobrze podpowiada.
16 paź 18:55
Benny: Sprawdziłem pierwszy nawias i działa

Czy na pewno za każdym razem tak będzie skuteczniej?
Jeśli dostaniemy powiedzmy potęgę 7 to raczej tak jak ja robić?
16 paź 19:51
PW: Bennym przecież w gruncie rzeczy zrobiłem to samo co Ty
rozwiązaniami są takie liczby z, dla których ułamek jest jednym z pierwiastków szóstego stopnia
z jedynki. Jednym z rozwiązań jest taka z, dla której ułamek jest po prostu jedynką:
czyli
A gdyby miał być równy którejkolwiek z pozostałych postaci pierwiastka szóstego stopnia z
jedynki, to też rozwiążesz równanie jakie zamierzałeś:
z(1+w
k) = 1 + iw
k
− wszystko zapisuje się jednym wzorem (z wyjątkiem sytuacji, gdy w
k = −1), tak jak zamierzałeś
od początku, tylko błędy rachunkowe to uniemożliwiły. Jest 5 rozwiązań,i dobrze − wbrew
pozorom rozwiązywaliśmy równanie
piątego stopnia.
16 paź 21:23
Mila:
Benny do każdego równania podchodzimy indywidualnie.
16 paź 22:19
PW: Nie na temat, ale widziałeś tamto piękne?
301629 Jak niewinnie wyglądające i jakie
"proste" rozwiązanie.
16 paź 22:25
Mila:
Pewnie to było zadanie zamknięte i trzeba wybrać odpowiedź.
16 paź 22:32
Benny: Jeszcze dwa ćwiczenia i kolokwium. Z zadań które podała nam Pani doktor na ćwiczeniach
zrobiliśmy ze 3 na 13. Nawet nie wiem czego mogę się tam spodziewać.
17 paź 00:24
Kacper:
Nie ma jak studia
17 paź 08:46
Benny: Zabawa
17 paź 11:28
Mila:
A Ty ile rozwiązałeś?
17 paź 18:57
Mila:
Mój komentarz 22:32 znalazł się tu omyłkowo. Przepraszam.
17 paź 18:58
Benny: Nie rozwiązuje wszystkich przykładów. Staram się po parę przykładów z zadania zrobić.
Wszystkich jeszcze nie zrobiłem, ale mam zamiar zabrać się za resztę, więc pewnie jutro albo
może i dziś się będę odzywał
17 paź 18:59