potęgi
TT: 72 + 95 ile to jest ? Proszę wytłumaczyć
15 paź 18:48
TT: albo 733 + 922
15 paź 18:49
TT: 7 do potęgi 33 + 9 do potęgi 22
15 paź 18:49
sushi_gg6397228:
i jakie masz odpowiedzi do wyboru
15 paź 18:52
TT: to właśnie nie ma
15 paź 18:54
sushi_gg6397228:
to bierzesz kalkulator i liczysz
15 paź 18:59
As: proszą o cyfre jedności w tym zadaniiu:
3 do potegi 13 + 7 do potegi 12
15 paź 19:15
15 paź 19:17
As: nie rozumiem... 3 do potęgi 13 + 7 do potęgi 12, niby jak to dodać ? i podać cyfre jedności
?(wiem co to cyfra jednosci)
15 paź 19:19
sushi_gg6397228:
licz każdą liczbę osobno−−> jak w schemacie
15 paź 19:21
henrys:
potęga ostatnia cyfra
31=3 3
32=9 9
33=27 7
34=81 1
(34)3=312 1 dlaczego?
15 paź 19:24
As: bo 81 do potegi 3 wiec cyfra jednosci 1
15 paź 19:28
henrys: yhmmm, ładnie więc jak jeszcze pomnożysz przez 3 to dostaniesz 313 ostatnia cyfra to ...?
sam z 7
15 paź 19:30
As: pogubiłem się, możesz rozpisać 3 do potęgi 13 + 7 do potęgi 12, aby wyznaczyć ostatnią
cyfrę(jedności)
15 paź 19:37
henrys: już wiesz jaka jest cyfra jedności liczby 3
12

to się teraz musisz odnaleźć, tutaj rola każdego tłumacza się kończy
15 paź 19:40
As: ale jaka cyfra jednosci liczby 3 do potegi 13 jest ?
15 paź 19:42
henrys: 313=312*3
15 paź 19:43
As: wtedy 9 do potęgi 12 może być tak ?
15 paź 19:47
Mila:
1)72+95=49+81*81*9=49+(...9)=8
2)
733+922=
=(74)8*7+(92)11
=(......1)8*7+(81)11
=(.....7)+(....1)=.......8
15 paź 19:47
As: 81 do potęgi 3 * 3 = 243 do potęgi 3 ?
15 paź 19:48
Maryla27:
813 * 3 = (34)3 * 3 = 312 * 31 = 312+1=313
15 paź 20:29
daras: @19:48 nie
15 paź 21:16