POMOCY
GOŚĆ: Cześć.
Mógłby mi ktoś to dość prosto rozpisać ?
Oblicz wartości kolejnych potęg liczby 3 i zaobserwuj, jak zmieniają się w nich cyfry jedności.
Na tej podstawie odpowiedz:
a) ile jest równa cyfra jednosci liczby 32016
b) czy wynik odejmowania 32017 − 32013 jest podzielny przez 10 ?
15 paź 15:32
J:
31 = 3
32 = 9
33 = 27
34 = 81
35 = 243
36 = 729
............ itd , czyli: ( 3,9,7,1 ) (3,9,7,1) ( 3,9,7,1)
15 paź 15:36
GOŚĆ: a) ile równa się cyfra jedności liczby 3 do potegi 2016 ?
15 paź 15:39
J:
32016 = (34)504 = (81)504 .. .jaka jest ostatnia cyfra ?
15 paź 15:49
J:
b) 32017 − 32013 = 32013(34 − 1) = 32013*80 ... wnioski ?
15 paź 15:54
GOŚĆ: To rozumiem wszystko, ale jaka ostatnia liczba ? nie wiem

Wnioski >? 80 jest podzielne ale czy 3do potegi 2013 ?
15 paź 16:28
J:
a) liczba: 81*81*81*81*.........81 ma na końcu zawsze: 1
b) jaką ma ostatnią cyfrę liczba: n*80 ?
15 paź 16:35
GOŚĆ: b) ma zawsze 0 tak ?
15 paź 16:37
J:
1*80 = 80
2*80 = 160
3*80 = 240
4*80 = 320
...wniosek ?
15 paź 16:39
GOŚĆ: a) cyfra jedności to 1,
b) wynik jest podzielny przez 10
15 paź 16:41
J:
tak
15 paź 16:41
GOŚĆ: a wytłumaczysz jeszcze jedno ?
ile zer w zapisie dziesietnym ma liczba (10 do potęgi 100)do potęgi 10
15 paź 16:42
J:
101 = 10
102 = 100
103 = 1000
104 = 10000
widzisz prawidłowość ?
15 paź 16:44
olekturbo: 10
1000, czyli ile zer?
15 paź 16:44
GOŚĆ: 1000 zer ? tak ?
15 paź 16:46
olekturbo: tak
15 paź 16:47
J:
kiedy zaczniesz samodzielnie myśleć logicznie
15 paź 16:47