Przedstaw wyrażenie w postaci iloczynu:
zumii: 1) 1 + cosα + cos α2
2) cosα + sin2α − cos3α
Ktoś coś?
15 paź 17:58
PW : Nikt nic.
15 paź 18:03
zumii: To szkoda
15 paź 18:04
zumii: Ale może ktoś inny
15 paź 18:05
sushi_gg6397228:
mamy większego ŚMIERDZĄCEGO LENIA
15 paź 18:06
zumii: Nie mam lenia, tylko nie umiem tego rozwiązać i myślałam, że po to jest właśnie to forum
15 paź 18:13
PW : | | α | |
Narzuca mi się myśl, że skoro jest tam cos |
| , to trzeb a wszystkie inne składniki (łącznie |
| | 2 | |
| | α | |
z jedynką) wyrazić za pomocą funkcji kąta |
| − może się coś uprości, powyłącza (wszak ma |
| | 2 | |
być iloczyn).
15 paź 18:18
zumii: Próbowałam, ale wyszło :
cos α2 * (2cos α2 + 1)
a odpowiedź to:
4cos α2 * cos (π6 + α4) * cos ( π6 − α4 )
15 paź 18:41
PW : Dobrze zrobiłaś, tylko że Twoja odpowiedź byłaby nieprawidłowa − to
nie jest postać iloczynowa.
Głupio samemu siebie cytować, ale przeczytaj uzasadnienie tu:
298748. Po prostu trzeba
walczyć dalej, a skoro masz odpowiedź, to nawet wiesz w jaki sposób.
15 paź 18:51
zumii: Rozumiem, ale nie umiem tego sprowadzić do takiej postaci

Zechciałbyś pomóc?
15 paź 19:04
PW : W nawiasie jest
| | α | | π | |
2cos |
| + 2cos |
| = ... (wzór na sumę kosinusów) |
| | 2 | | 6 | |
| | 1 | |
Mówiąc starym językiem |
| = cos60° |
| | 2 | |
15 paź 19:09
zumii: Teraz wszystko by się zgadzało, poza tym, że wychodzi mi (π12 + α4) i ( π12 −
α4), bo z wzoru na sumę kosinusów wynika przecież π6/2.
15 paź 19:25
sushi_gg6397228:
| | π | |
60o= |
| −−> przepisujesz wszystko bez myślenia |
| | 3 | |
15 paź 19:26
PW : N o właśnie włączyłem jeszcze raz komputer, bo uświadomiłem sobie błąd

Dziękuję,
sushi...
15 paź 19:29
zumii: Już wszystko jasne. Dzięki
15 paź 19:45