doprowadź do postaci iloczynowej
yano: Doprowadź do postaci iloczynowej
1+sinx+cosx+tgx
11 wrz 06:15
Nuti: | | sinx | |
Musisz tylko wiedzieć, że tgx= |
| . Wtedy: |
| | cosx | |
| | sinx | |
1+sinx+cosx+tgx=1+sinx+cosx+ |
| = |
| | cosx | |
| | 1 | | 1+cosx | |
= 1+cosx+sinx(1+ |
| )=1+cosx+sinx* |
| = |
| | cosx | | cosx | |
| | sinx | |
=(1+cosx)(1+ |
| )=(1+cosx)(1+tgx). |
| | cosx | |
11 wrz 08:35
PW: Muszę Cię zmartwić. To nie jest postać iloczynowa.
Historyczne wytłumaczenie: wymaganie doprowadzenia do postaci iloczynowej bierze się z tego, że
w czasach, gdy nie było kalkulatorów liczyło się za pomocą tablic matematycznych (logarytmy
sinusów itd.) lub suwaka logarytmicznego. Dlatego postać typu
sin12°ctg37°
uznawało się za "dobrą". Liczyło się najpierw logarytm tego wyrażenia, a logarytm iloczynu to
suma logarytmów − łatwo dodać wyniki odczytane z tablic, a suwak logarytmiczny działa właśnie
na zasadzie dodawania odcinków.
W odpowiedzi do tego zadania nie może być sum takich jak (1+cosx).
11 wrz 09:01
Nuti: @PW
Nie zmartwiłam się, ale jest to dla mnie rzeczywiście nowość. @yano − przepraszam za
zamieszanie.
11 wrz 09:05
J:
Nie zgadzam się z Toba
PW ... , to co napisała
Nuti jest rozwiazaniem tego zadania
....
11 wrz 09:50
PW: Zobacz tu (jeśli
Eta − niewątpliwy autorytet − nie poprzestała na drugim wierszu, to coś w
tym jest)
229942
Nie można mylić rozkładu wielomianu na czynniki zwanego popularnie postacią iloczynową z czymś,
co nazywano postacią iloczynową "wyrażenia trygonometrycznego". O 9:01 wspomniałem dlaczego
stawiano kiedyś takie wymagania (pamiętam to dobrze z liceum, ale kiedy to było ...).
Są to zadania o charakterze "historycznym" − w dobie kalkulatorów i komputerów już się tego nie
uczy i dlatego polecenie bywa niewłaściwie interpretowane.
11 wrz 11:50
J:
poddaję się ...

, może rzeczywiście nie mam racji ...
11 wrz 11:56
5-latek: Witam Panowie
J
PW ma racje
11 wrz 14:26
yano: Ale (1+cosx)(1+tgx)=
| | sinx | | x | | −x | | sinx+cosx | |
(cos0+cosx)(1+ |
| )=2cos |
| cos( |
| )( |
| )= |
| | cosx | | 2 | | 2 | | cosx | |
| | x | | | | x | | |
2cos2 |
| ( |
| )=2cos2 |
|
| = |
| | 2 | | cosx | | 2 | cosx | |
11 wrz 18:56