matematykaszkolna.pl
doprowadź do postaci iloczynowej yano: Doprowadź do postaci iloczynowej 1+sinx+cosx+tgx
11 wrz 06:15
Nuti:
 sinx 
Musisz tylko wiedzieć, że tgx=

. Wtedy:
 cosx 
 sinx 
1+sinx+cosx+tgx=1+sinx+cosx+

=
 cosx 
 1 1+cosx 
= 1+cosx+sinx(1+

)=1+cosx+sinx*

=
 cosx cosx 
 sinx 
=(1+cosx)(1+

)=(1+cosx)(1+tgx).
 cosx 
11 wrz 08:35
PW: Muszę Cię zmartwić. To nie jest postać iloczynowa. Historyczne wytłumaczenie: wymaganie doprowadzenia do postaci iloczynowej bierze się z tego, że w czasach, gdy nie było kalkulatorów liczyło się za pomocą tablic matematycznych (logarytmy sinusów itd.) lub suwaka logarytmicznego. Dlatego postać typu sin12°ctg37° uznawało się za "dobrą". Liczyło się najpierw logarytm tego wyrażenia, a logarytm iloczynu to suma logarytmów − łatwo dodać wyniki odczytane z tablic, a suwak logarytmiczny działa właśnie na zasadzie dodawania odcinków. W odpowiedzi do tego zadania nie może być sum takich jak (1+cosx).
11 wrz 09:01
Nuti: @PW Nie zmartwiłam się, ale jest to dla mnie rzeczywiście nowość. @yano − przepraszam za zamieszanie.
11 wrz 09:05
J: Nie zgadzam się z Toba PW ... , to co napisała Nuti jest rozwiazaniem tego zadania ....emotka
11 wrz 09:50
PW: Zobacz tu (jeśli Eta − niewątpliwy autorytet − nie poprzestała na drugim wierszu, to coś w tym jest) 229942 Nie można mylić rozkładu wielomianu na czynniki zwanego popularnie postacią iloczynową z czymś, co nazywano postacią iloczynową "wyrażenia trygonometrycznego". O 9:01 wspomniałem dlaczego stawiano kiedyś takie wymagania (pamiętam to dobrze z liceum, ale kiedy to było ...). Są to zadania o charakterze "historycznym" − w dobie kalkulatorów i komputerów już się tego nie uczy i dlatego polecenie bywa niewłaściwie interpretowane.
11 wrz 11:50
J: poddaję się ...emotka , może rzeczywiście nie mam racji ...
11 wrz 11:56
5-latek: Witam Panowie emotka Jemotka PW ma racje emotka
11 wrz 14:26
yano: Ale (1+cosx)(1+tgx)=
 sinx x −x sinx+cosx 
(cos0+cosx)(1+

)=2cos

cos(

)(

)=
 cosx 2 2 cosx 
 x