Trygonometria - sumy i różnice funkcji
Podróżnik: Jest mi ktoś w stanie pomóc i rozwiązać zadanie
1 + sinα + cosα ?
Sam rozwiązuje ale wychodzi zupełnie inaczej niż w odpowiedziach w podręczniku :<
Powinno wyjść 2√2cos α/2 cos(π/4 − α/2)
4 sty 15:19
Lorak: O poleceniu zapomniałeś.
Chodzi o to żeby przedstawić w postaci iloczynowej?
4 sty 15:29
Rafał28:
α=x
cos2x = cos
2x − sin
2x
sin2x = 2sinxcosx
| | x+y | | x−y | |
sinx + siny = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
1 + sinx + cosx =
= sin
2x2 + cos
2x2 + cos
2x2 − sin
2x2 + 2sin
x2cos
x2 =
= 2cos
2x2 + 2sin
x2cos
x2 = 2cos
x2(cos
x2 + sin
x2) =
= 2cos
x2(sin(
π2 −
x2) + sin
x2) =
= 4cos
x2sin
π4cos(
π4 −
x2) = 2
√2cos
x2cos(
π4 −
x2)
4 sty 15:33
Eta:
| | α | | α | | α | |
1+cosα= 2cos2 |
| i sinα= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | α | |
1+sinα+cosα= 2cos |
| (cos |
| +sin |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | √2 | | α | | √2 | | α | |
=2cos |
| *√2( |
| *cos |
| + |
| *sin |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | π | | α | |
= 2√2cos |
| *cos( |
| − |
| ) −−− postać iloczynowa |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
bo cosα*cosβ+sinα*sinβ= cos(α−β)
4 sty 15:35
Podróżnik: Wow! Dziękuje Wam ślicznie i przepraszam, że brak polecenia

Właśnie najbardziej się głowiłem, jak zapisać 1+cosα a to chodziło o 2cos
2α/2
Jeszcze raz dziękuje!
4 sty 15:47