schemat bernoulliego
ladyb: rzucamy 5 razy kostką.
oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) trzykrotnie wypadnie 6 oczek
b) co najmniej 2 razy wypadnie liczba oczek większa od 14
15 paź 16:56
sushi_gg6397228:
wzór znasz, więc w czym problem ?
15 paź 16:58
15 paź 16:59
ladyb: wzór znam, ale mógłby ktokolwiek pokazać mi jak mam to zrobić? chociaż co mam podstawić do
wzoru. tylko tyle potrzebuję.
15 paź 17:00
sushi_gg6397228:
a na lekcji spałaś, jak tłumaczyli ?
15 paź 17:01
15 paź 17:01
ladyb: nie

niestety nie rozumiem tego, choć na lekcji uczę się pilnie. będziemy polemizować na
temat tego czy w szkole śpię czy słucham? proszę grzecznie o podpowiedź.
15 paź 17:03
ladyb: olekturbo, a czemu k jest równe 3 a nie 6?
15 paź 17:03
olekturbo: ja tego nie mialem ale to latwo wywnioskowac po tym co Ci dalem w linku..
15 paź 17:03
olekturbo: a jakie masz polecenie?
trzykrotnie ....
15 paź 17:04
ladyb: bo widzę, że jest tutaj w podpunkcie a trzykrotne wypadnięcie 6, nie trzeba podnosić 6 do 3
potęgi?
15 paź 17:04
ladyb: właśnie zastanawiałam się czy wstawiać pod k 6 czy 3, ale nie byłam ostatecznie pewna, dlatego
też pomyślałam,że z zadaniem przyjdę tutaj. no ale spróbuję zrobić, może wynik wyjdzie

dziękuję.
15 paź 17:05
olekturbo:
15 paź 17:05
ladyb: niestety wynik nie wyszedł. wciąż nie wiem co podstawić pod k
15 paź 17:15
J:
| | | |
P5(3) = | *(1/6)3*(5/6)2 ... i licz |
| | |
15 paź 17:19
ladyb: zrobiłam minimalny błąd w obliczeniach, zaczęłam liczyć od nowa i mi wyszło. a w podpunkcie b
będzie p(S2≥4)?
15 paź 17:26
ladyb: P*
15 paź 17:27
Mila:
b) co najmniej 2 razy wypadnie liczba oczek większa od 4 ?
Taka treść?
15 paź 17:50
ladyb: tak, taka treść, przepraszam, zamiast 4 wpisałam 14, zrobiłam P(S5≥4)=P(S5=4)+P(S5=5), zaczęłam
obliczać i wyszedł mi kosmiczny wynik
15 paź 19:40
ladyb: więc nie wiem czy dobrze zapisałam
15 paź 19:47
Mila:
Mamy do czynienia ze schematem 5 prób Bernoulliego.
Liczba oczek większa od 4 w pojedynczej próbie.( 5 oczek lub 6 oczek)
| | 2 | | 1 | |
p= |
| = |
| prawd. sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 6 | | 3 | |
| | 1 | |
q= |
| prawd. porażki w pojedynczej próbie. |
| | 3 | |
P
5(k≥2)=P
5(k=2) +P
5(k=3)+P
5(k=4)+P
5(k=5)
Zdarzenie przeciwne :nie wypadnie liczba oczek większa od 4,
raz wypadnie liczba oczek większa od 4.
P
5{k<2}=P
5{k=0)+P
5(k=1}=
| | | | 1 | | 2 | | | | 1 | | 2 | |
= | *( |
| )0* |
| )5+ | *( |
| )1* |
| )4= |
| | | 3 | | 3 | | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 1 | | 16 | |
= |
| )4*( |
| + |
| )= |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 81 | |
Taką masz odpowiedź?
15 paź 20:11
ladyb: Odpowiedź w podręczniku jest: 131/243, próbowałam już wykonać zadanie na wiele sposobów i nie
potrafię dojść do tego wyniku
15 paź 20:46
sushi_gg6397228:
sukces 2 razy, 3 razy, 4 razy, 5 razy, 6 razy
15 paź 21:04
sushi_gg6397228:
wrócisz jeszcze dzisiaj czy dalej czekasz na gotowca
15 paź 21:23
ladyb: drogi sushi, byłabym wdzięczna jeśli zwracałbyś się do mnie choć trochę milej, nie czekam na
gotowca, zadanie zostało przeze mnie wykonane.
dziękuję Mila i olekturbo za pomoc i nakierowanie mnie

doceniam chęć pomocy i jestem Wam
bardzo wdzięczna. na szczęście udało mi się zrozumieć już ten temat, nie był on przerabiany u
mnie przez całą lekcję lecz pod jej koniec, więc i tak świetnie, ze jakoś to ogarnęłam.
15 paź 21:28
sushi_gg6397228:
napisałaś, że masz błędny wynik i czekasz
15 paź 21:33
sushi_gg6397228:
to trzeba napisać, że masz zrobione, bo inaczej Ktoś zacznie robić i się narobi i straci czas
15 paź 21:36
ladyb: przykro mi, ale nie siedzę ciągle na internecie i jestem tylko człowiekiem, mam prawo
zapomnieć. poza tym nie zapominajmy, że jeśli ktoś wpisałby swoje obliczenia to przy okazji
mogłabym sobie to sprawdzić, czy myślałam dobrze czy źle. nie zamierzam wchodzić w dyskusję,
bardzo dziękuję za podniesienie nerwów.
15 paź 21:41
ladyb: nie będę też niemiła i Tobie również podziękuję, bo jednak wiem, że chciałeś też mieć swój
wkład w pomoc.
15 paź 21:49
sushi_gg6397228:
jak nie masz zrobione to pisz warunki i licz i pytaj
15 paź 21:53
sushi_gg6397228:
metoda ręczna bez Schematu:
Zdarzenie przeciwne : zero sztuk "5; 6" + jedna sztuka "5;6"
na każdej kostce wypadnie "1;2;3;4"
4*4*4*4*4= 4
5
wypadnie raz "5"
1*4*4*4*4= 4
4
4*1*4*4*4
4*4*1*4*4
4*4*4*1*4
4*4*4*4*1
wypadnie raz "6"
1*4*4*4*4= 4
4
4*1*4*4*4
4*4*1*4*4
4*4*4*1*4
4*4*4*4*1
| 4*4*4*4*4 + 5* 4*4*4*4 + 5*4*4*4*4 | | 4*4*4*4* (4+10) | |
| = |
| = |
| 63 | | 25* 35 | |
zdarzenie nasze:
15 paź 22:08
Mila:
W moim rozwiązaniu też powinien być taki wynik jak w odpowiedzi, mam tam błąd rachunkowy.
(powinnaś go wykryć).
| | 2 | | 1 | | 2 | |
P5(k<2)=( |
| )5+5* |
| *( |
| )4= |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 112 | | 131 | |
P5(k≥2)=1− |
| = |
| |
| | 243 | | 243 | |
15 paź 22:18