wielomiany
ania: |x2−2x|≥x3
15 paź 08:33
Aga1.:

Graficznie
x∊(−
∞,1>
15 paź 08:46
J:
Algebraicznie:
⇔ x2 − 2x ≥ x3 lub x2 − 2x ≤ −x3
15 paź 08:48
irena_1:
|x2−2x|≥x3
x2−2x=x(x−2)
1)
x∊(0; 2)
−x2+2x≥x3
x3+x2−2x≤0
x(x2+x−2)≤0
x(x−1)(x+2)≤0
x∊(−∞; −2> ∪ <0; 1>
x∊ (0; 1>
2)
x∊(−∞; 0> ∪ <2; ∞)
x2−2x≥x3
x3−x2+2x≤0
x(x2−x+2)≤0
Δ=1−8<0
x≤0
x∊(−∞; 0>
Odp:
x∊(−∞; 1>
15 paź 08:51
Aga1.: @ J, czy tak można?
15 paź 09:10
PW : Dla x < 0 prawa strona nierówności jest ujemna, a lewa nieujemna. Wszystkie liczby ujemne są
więc rozwiązaniami. Liczba x = 0 jest rozwiązaniem, co sprawdzamy bezpośrednio. Wobec tego
szukajmy dalszych rozwiązań dla x > 0. Nierówność przyjmuje postać
|x2 − 2x| ≥ x3, x∊(0,∞)
|x|·|x − 2| ≥ x3, x∊(0,∞)
|x − 2| ≥ x2, x∊(0,∞)
(dzielenie stronami przez x = |x| > 0 daje nierówność równoważną).
Ostatnia nierówność jest równoważna alternatywie
− x + 2 ≥ x2, x∊(0, 2) lub x − 2 ≥ x2, x∊<2,∞)
0 ≥ x2+x−2, x∊(0, 2) lub 0 ≥ x2−x+2, x∊<2,∞)
Druga z tych nierówności nie ma rozwiązań, natomiast rozwiązaniami pierwszej są
x∊<−1,1>∩(0,2)
x∊(0,1>
Odp. x∊(−∞,1>
15 paź 12:12
J:
@Aga1 ..
x2 − 2x − x3 ≥ 0 ⇔ x ∊ (−∞,0>
x2 − 2x + x3 ≤ 0 ⇔ x ∊ (−∞,−2> U <0,1>
suma przedziałów: x ∊ (−∞,1> ( co jest zgodne z innymi rozwiązaniami)
15 paź 12:54
Aga1.: @ J, wiem,że wyniki uzyskamy te same, bo sprawdziłam.
Gdy mamy np. taką nierówność Ix2−2xI≥2 to x2−2x≥2 v x2−2x≤−2
natomiast
Ix2−2xI≥x nie robiłabym w podobny sposób.
15 paź 13:15
J:

@
Aga1 ... a dlaczego nie ?

x
2 − 2x − x ≥ 0 ⇔ x ∊ (−
∞,0] U [3,+
∞]
x
2 − 2x + x ≤ 0 ⇔ x ∊ [0,1]
suma: x ∊ (−
∞,1] U [3,+
∞) .... i zgadza się
15 paź 13:57
daras: a co na to ania
15 paź 14:16
pigor: ..., zgodziłbym się z
@Aga1 , bo przy rozwiązaniu analitycznym
powinno się napisać, że
|x2−2x| ≥ x ⇔ x< 0
v (x ≥0 i (x
2−2x ≤ −x v x
2−2x ≥ x)) ⇒ itd , czyli,dla
x, x
3, ..., x
n (n nieparzyste) po praw ej stronie daną nierówność spełnia każda
liczba x< 0 i dopiero część wspólna z rozwiązaniem dla x ≥0 i (x
2−2x ≤ −x v x
2−2x ≥ x)
daje poprawną końcową odpowiedź ...
15 paź 14:17
15 paź 14:23
daras: ale tutaj nie ma archiwum uporządkowanego więc ten sam przykład można robić co tydzień,
codziennie..w kółko
15 paź 14:26
daras: z dowolną częstotliwością
15 paź 14:26
pigor: ..., kurde; wróć do 14:17; nie "część wspólna",
tylko ma być to "suma" ; przepraszam i ... znikam ...
15 paź 14:49